Kezdőlap NŐ ÉS FÉRFI 8 érdekesség az ősz hajról, amit ideje neked is megtudnod!

8 érdekesség az ősz hajról, amit ideje neked is megtudnod!

Nap, mint nap találkozhatunk életkortól függetlenül olyan emberekkel, akinek ősz a hajuk, és akik szentül hisznek a mítoszokban, amik ehhez a megjelenéshez kapcsolódnak. Az ősz haj miatt sokan jobban aggódnak az öregedés miatt, hiszen annak szomorú jeleként tekintenek rá. 

Az őszülés egy természetes folyamat, nem egy olyan dolog, amit szégyellni kellene. Fontos, hogy elfogadjuk magunkat és a természet működését. Ha ez nem lenne elég, szeretnénk néhány tévhitről lerántani a leplet.

1- Egy őszhajszál megjelenésével hét pigmentes hajszálat veszítünk

Semmilyen tudományos alapja nincsen ennek az elméletnek és senki nem tudja megmondani, hogy mi történik a haj egészével, amikor egy ősz hajszál megjelenik.

2- A stressz őszhajszálak megjelenését váltja ki

Nagyon nehéz azt ellenőrizni, hogy a stressz őszhajszálak megjelenését okozza. Az igaz, hogy a mindennapi stressz senkit nem kímél és mindenkin képes nyomot hagyni, de ez nem magyarázat arra, hogy miért van több ősz hajú ember, mint 50 évvel ezelőtt.

3- Az ősz hajszál szürke

Valójában nem szürke színű, ahogyan sokan gondolják. A szürke szín a sötétebb és a világosabb hajszálak kombinációjának vizuális hatása. Az őszhajszálak valójában sárgásak, ez a szín marad ugyanis, miután a melanin kivész a szálakból. A haj külső rétegétől függően lehet sárgásabb vagy fehéresebb.

4- A gének felelősek

Ez valóban igaz. A genetika határozza meg azt az átlagos életkort, amikor egy személy elkezd őszülni. Ha nem hiszed, elemezd egy kicsit a családfádat és te is meglátod.

5- Gyorsabban nőnek az ősz hajszálak

Léteznek kutatások, amelyek azt állítják, hogy az ősz haj gyorsabban növekszik, mint a pigmentes, viszont olyanok is vannak, amelyek azt találták, hogy az őszhajszálak növekedése megegyező és egyre kevésbé jelentős az élet különböző szakaszaiban.

6 – Erősebbek, mint azok a szálak, amelyek pigmentesek

Nem lehet tudni, hogy az átmérőjük nagyobb vagy kisebb-e, mint a pigmentes hajszálaké, a fénytörés hatására viszont valóban vastagabbnak tűnhet. A haj vastagsága amúgy egyén függő is.

7- A B-vitamin hiánya gyorsítja növekedését

Ez igaz. Ha 35 évesnél fiatalabb korban nagy számban jelentkeznek ősz hajszálak, akkor valószínűleg B-vitamin hiányban szenvedsz. Különös tekintettel a pantoténsavra. Ehhez érdemes vitamin komplex készítményt szedned és elkezdened pótolni a pantoténsavban gazdag ételeket.

8- Csak tartós hajfestékkel lehet befesteni őket

Ennek a mítosznak ne dőlj be. Az őszhajszálak számos módon fedhetőek, mint a természetes festékek, henna, színezők, amelyek kevésbé károsak a hajra.

tudasfaja.com

loading...