Kezdőlap EGÉSZSÉG Erős szagú, görcsös, fájdalmas, puffadással járó? 7 szellentés típus, ami mögött betegség...

Erős szagú, görcsös, fájdalmas, puffadással járó? 7 szellentés típus, ami mögött betegség rejlik!

Mindenki szellent és büfög, ez tény. Akármennyire természetes élettani folyamatról van szó, biztosan nem azzal fogjuk tölteni a kellemes nyári délutánjainkat, hogy erről a témáról folytatunk eszmecserét. Mi azért mégis szeretnénk szólni róla pár szót.

 

 

Általánosságban elmondható, hogy az alkalmi szellentés teljesen egészséges, de előfordul, hogy valamilyen komolyabb, emésztőrendszerünket érintő egészségügyi állapot húzódik meg a hátterében.

#1 Amikor rendkívül büdös

Lehet meglepő, de a szellentéseink legnagyobb arányban szagtalanok. A testünket elhagyó gázok nagyjából 1%-a az, amelynek kivételesen büdös szaga van. Ha ezt tapasztalod, akkor lehetséges, hogy baktérium túlnövekedéssel van dolgod. Ugyanakkor előfordulhat, hogy valamilyen élelmiszerérzékenységed van és irritált az emésztőrendszered. Az olyan állapotok, mint a például a cöliákia vagy a Crohn-betegség is azonnali kezelést igényel.


#2 Amikor nagyon fájdalmas

Van, hogy sok gáz gyűlik fel a belekben, ami éles, változó fájdalmat okozhat, ahogyan halad át a bélrendszeren. Ha ez folyamatosan előfordul veled, még azután is hogy volt székletürítés, akkor az azt jelenti, hogy valamilyen elzáródás van a beleidben.

#3 Amikor túlzottan puffaszt

A puffadás egy nagyon kellemetlen tünet, amely gyakran fájdalmas is. A túlzott gáz felhalmozódás által okozott nyomás, amely időnként hangokkal is jár. Ha ez rendszeresen fennáll, akkor lehetséges, hogy IBSZ (irritábilis bél szindróma) áll fenn, ami gyulladást és érzékenységet okoz.

#4 Gáz depozitok

Ez akkor áll fenn, amikor a bélmozgást a gázfelhalmozódás megszakítja. Abból is észre lehet venni, hogy az ürülék darabokban távozik vagy éppenséggel nagyon laza, hasmenésszerű. Ha ez rendszeresen előfordul veled, akkor érdemes ellenőriztetni a hasnyálmirigy működését, mert valószínű, hogy az emésztetlen étel váltja ki a tünetet.

#5 Széllel béleltség

Úgy érzed, hogy egyfolytában átjár a szél? Ilyenkor túl sok gáz termelődik a beleidben, több, mint amennyinek normálisan kellene. Ez arra utalhat, hogy az étrendedben sok a cukor és a rost. De lehet az IBSZ tünete is.

#6 Kénes böfögés
Nem feledkezhetünk meg az emésztőrendszerünk másik kapujáról sem. A legtöbb szájon át távozó gáz az, amit étkezéssel lenyelünk, de óvatosnak kell lenni a kénes böfögéssel is. Ez szintén az IBSZ-szel lehet kapcsolatban, de Giardia fertőzés is okozhatja.

#7 Fájdalmas szellentés

Amikor maga a szellentés okoz fájdalmat és égő, szúró érzést tapasztalunk, a lehetséges ok anális repedés vagy aranyér is. Ez ugyan nem súlyos, de azonnali kezelést igényel.

tudasfaja.com

loading...