Kezdőlap EGÉSZSÉG 7 figyelmeztető jel, ami tüdőrákra utal

7 figyelmeztető jel, ami tüdőrákra utal

Hirdetés

Napjainkban sok ember hal meg tüdőrákban, és a legszomorúbb, hogy már későn éri őket a felismerés a daganattal kapcsolatban. Pedig ha időben észre veszik a szervezet vészjeleit, akkor lehet megmenthető lett volna jó pár élet.

 

Hirdetés

 

A tüdőrák annak ellenére a daganatos halálozás vezető okai közé tartozik mind férfiaknál, mind nőknél, hogy az egyik leginkább elkerülhető betegség, hiszen a daganatok túlnyomó többségét bizonyítottan a dohányzás váltja ki. A tüdőrák régebben elsősorban a férfiak betegsége volt, de az utóbbi évtizedekben előfordulása a nők körében is drámaian növekedett.

A tüdők felépítése és működése

A tüdő a légzőrendszer része, tömege ugyan kicsiny, ám a mellkasüreg jó részét kitölti. A tüdő szivacsszerű, páros szerv amely lebenyekből áll. A tüdő az a szerv, amely biztosítja a szervezet számára az oxigén felvételét, s így a szervek normális működését. Belégzéskor a tüdő oxigént von ki a levegőből, ez bekerül a vérbe, amely elszállítja a szervek sejtjeihez, s visszafelé elszállítja a sejtekben képződő salakanyagokat, köztük a szén-dioxidot is. Kilégzéskor a tüdő szén-dioxidot bocsát ki.A legnagyobb probléma, hogy akik rendszeresen dohányoznak, állandó szmognak, füstnek vagy egyéb ártalmaknak vannak kitéve egy-egy hosszabb ideig tartó köhögést egy megfázás tünetének tudnak be. Pedig egyáltalán nem biztos mit üzen a szervezetünk.

A leggyakoribb előjelek a következőek:

Tartós köhögés

Ha a köhögés (bármilyen okból is keletkezett) nem múlik el 2-3 hét alatt, ideje aggódni. Ha mindez még mellkasi fájdalommal is társul, ideje alaposabb kivizsgáláson részt venni.Vért köhög fel

Ha a felköhögött váladékban vért észlel, a lehető legrövidebb időn belül fel kell keresni az orvost, a gyomorban, illetve a légcsőben ugyanis belső vérzés van.

Étvágytalanság

A leggyakoribb tünet. Ha hosszabb ideig nem nő az étvágy, a befogadott étel pedig nem esik jól, ajánlatos szakember segítségét és alapos vizsgálatot végeztetni.Légszomj

Ha gyakran kapunk a mellkasunkhoz a levegőt keresve, miközben nyomást érzünk, mind a rák tüneteire utalhatnak.

Fáradtság

A legtöbb rákos beteg fáradtabbnak érzi magát az átlagnál. Ezt az okozza, hogy az étvágytalanság következtében kevesebb tápanyaghoz jut a szervezet, ami gyengít, lassítja a testet és a szervezetet.

Változások a beszédben

Ha szembetűnő változásokon megy keresztül a hangunk, hirtelen megváltozik a mélysége, és az arc, a nyak, vagy a karok vonala eltorzul, egyértelműen jelez a testünk, hogy a szervezetünket rák támadta meg.

Ismételt fertőzések

Ha folyamatosan kapunk el olyan jellegű fertőzéseket, mint hörghurut, vagy tüdőgyulladás, torokgyulladás mihamarabb vizsgáltassuk meg magunkat alaposabban.

Szerző: Tudasfaja.com

Hirdetés