Kezdőlap EGÉSZSÉG 6 dolog, amit a dagadt boka és lábfej elárul az egészségünkről

6 dolog, amit a dagadt boka és lábfej elárul az egészségünkről

Hirdetés

Nagyon sokak számára ismerős tünet a bokák és lábfejek dagadása. Ezt a kellemetlen állapotot leggyakrabban a hosszan tartó állás, sétálás és a kényelmetlen lábbelik viselése okozza, ilyenkor az egyszerű gravitációs hatás lép életbe. Egyese esetekben azonban ennél komolyabb mögöttes tényezőkre kell gondolni.

Lássuk, mi válthatja ki a lábak és bokák dagadását.

Hirdetés

1# Elzáródott vénák

A mélyvénás trombózis egy nagyon veszélyes állapot, amely képes a lábak duzzadását váltja ki. Ilyenkor alvadék lerakódás keletkezik a vénákban, amely teljesen beszűkítheti vagy el is zárhatja az adott eret. Ekkor a keringés akadályozottá válik. Kezelés nélkül az állapot életveszélyes lehet, különösen akkor, ha egy darabka a lerakódásból leválik és eljut fontosabb szervekhez és ott okoz elzáródásokat. Ilyenkor beszélünk embóliáról.

2# Szív elégtelen működése

A szívelégtelenség jele is lehet egy vizenyős láb. Amikor a szív nem képes elég erőteljesen elegendő vért pumpálni a szervekhez és végtagokhoz, így azok működése károsodhat. Ilyenkor a véráramlás sebessége sem megfelelő.

3# Vese problémák

A vesék egyik legfontosabb funkciója, hogy a felesleges folyadéktól és méreganyagoktól segítsen megszabadítani a szervezetet. Amikor a vesék működése zavart szenved, akkor ezen funkcióját nem tudja rendesen ellátni és több víz marad a testben, mint kellene. Ezen a túlzott sófogyasztás sem segít. A vizenyő ilyenkor a test többi részén is megfigyelhető.

4# Májproblémák

Egyéb funkciói mellet a máj egy bizonyos albumin nevű fehérjét is termel. Ez a fehérje felelős azért, hogy a vér folyadék fázisa (plazma) az erekben maradjon és ne szivárogjon ki a szövetek közé. Amikor a máj működése károsodik, akkor albumint sem termel eleget, a vérplazma kiszivárog a szövetek közé és itt megreked. Ez okozza a boka és láb (és egyéb testrészek) vizenyőjét is.

5# Nyirokrendszer elégtelen működése

A vérereink mellet nyirokerek is futnak a testben, amelyek szövetközti folyadékot és tápanyagokat szállítanak. Ha ezek elzáródnak, akkor nem képes a szövetközti folyadék elszállítódni, felhalmozódik, helyben marad és ezt hívjuk nyiroködémának.

6# Nem megfelelő gyógyszerek

Elég gyakori mellékhatás lehet gyógyszerszedés során a lábak és bokák dagadása. Ilyen gyógyszerek többek között a nem szteroid gyulladáscsökkentők, a fogamzásgátlók és a szteroid tartalmú készítmények.

Ha többször is tapasztalod ezeket a kellemetlen tüneteket, akár egész napos talpalás, vagy olyan testhelyzet nélkül is, amelyben folyamatosan függőlegesen vannak a lábaid, akkor érdemes felkeresni egy orvost.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés