Kezdőlap EGÉSZSÉG 5 vesekőre figyelmeztető jel, amivel jó, ha tisztában vagy

5 vesekőre figyelmeztető jel, amivel jó, ha tisztában vagy

Hirdetés

Az emberiség a vesekő problémájával már Kr.e. 600 óta küzd. A férfiak nagyobb kockázattal rendelkeznek a betegségre, mint a nők. Nem kizárt, hogy a vesekő sokáig rejtve marad és csak akkor tapasztalható komoly fájdalom, amikor útnak indul a kő. 

 

Hirdetés

 

Ezért is nagyon fontos, hogy azonnal felismerjük, ha valami gond van, hogy időben orvoshoz tudjunk fordulni vele. Íme, a lista, hogy vesekő esetén milyen tünetekre érdemes odafigyelni.

1 – Súlyos fájdalom

Extrém erős fájdalom tapasztalható a hasban, a derékban, hátban vagy az ágyékban. Ez akkor jelentkezik, amikor a kő elkezd vándorolni és beékelődik az húgyvezetékbe, így nyomást gyakorolva a vesére. Ahogy a kő mozog, a fájdalom is vándorolhat a derékból az ágyékba.

2 – Változás a vizelésben

Több lehetséges változást lehet tapasztalni vesekő esetén.


Folyamatos és gyakorta jelentkező vizelési inger lép fel, ha a kő elmozdul és eléri a hólyagot. Ez fájdalmat és égő érzést is kiválthat vizelés közben.

A vizelet mennyisége csökkenhet, amelyet a húgyvezetékbe ékelődött kő okozhat. Akár teljesen le is állhat a vizelet áramlása.

Vér jelenhet meg a vizeletben a húgyutakban jelen lévő kő miatt.A vizelet kellemetlen szaga és zavarossága azt jelzi, hogy fertőzés áll fenn a vesében.

3 – Hidegrázás és láz

A magas testhőmérséklet azt jelzi, hogy a húgyutakban valahol fertőzés áll fenn. Ez további komplikációkat okozhat vesekő esetén.

4 – Hányinger

Ez gyakran szokott társulni hányással is. Ez a vesék és az emésztőrendszer idegi kapcsolata miatt léphet fel és együtt járhat erős fájdalommal is.

5 – Gyengeség és fáradtság érzése
A vesefunkciók romlanak, ha vesekő van a vesében vagy a húgyutakban. Emiatt a mérgek, salakanyagok kiválasztása sem lesz tökéletes. Ezek felhalmozódnak a szervezetben és befolyásolják az általános jóllétet. A fájdalom fáradtsággal és gyengeséggel is együtt járhat.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés