Kezdőlap EGÉSZSÉG 5 tipp egy kardiológustól – Így őrizheted meg szíved egészségét

5 tipp egy kardiológustól – Így őrizheted meg szíved egészségét

Female doctors's hands showing heart shape. Doctor's hand closeup. Medical help prophylaxis or insurance concept. Cardiology carehealth protection and prevention. Healthy heart concept

Nincs semmilyen panaszod vagy konkrét betegséged? Akkor ez azt jelenti, hogy egészséges vagy, mint a makk, igaz? Nos, gyakran gondoljuk ezt magunkról, ám a történet nem biztos, hogy igaz.

Ha nem fáj semmink, hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, hogy tennünk kell az egészségünkért, pedig éppen ez volna a megelőzés alapja. Szeresd a testedet, szeresd a szívedet és vigyázz rá akkor is, ha nem panaszkodik.

Hogy miért kell odafigyelnünk a szívünkre?

A szívünk, ahogyan minden egyéb szervünk is, mindennel kapcsolatban áll és rengeteg dolog befolyásolja. A szív izomszövetből áll, amelyet ugyanúgy edzésben kell tartani, mint más izmainkat. A szív az idegrendszerrel is kapcsolatban áll, így, amikor nem érzed jól magad vagy sok stressz ér, az a szívedet is negatívan érinti.

Jennifer Haythe kardiológus megosztott 5 tippet, amelyet ő is betart, és amellyel te is megőrizheted egészségedet.

1 – Készíts egy edzéstervet!

Dr. Hayhte rendszeresen futni szokott, hogy megőrizze egészségét. Azzal motiválja magát, hogy maratonokra és félmaratonokra jelentkezik. Ha egy ilyenre vállalkozik az ember, arra előtte fel kell készülni. Cardio edzést végez heti 4-5x 45 percig. A futás helyett lehet úszni vagy kerékpározni is, de ennél kellemesebb mozgásformák is megteszik, mint a tánc, a kertészkedés vagy a séta.

2 – Állj át mediterrán étkezésre!

Az étrendjében nagyon sok zöldség és gyümölcs szerepel. Sok halat, csirkét, hüvelyest, magokat és diófélét eszik és az olívaolajat is rendszeresen használja. Hetente – kéthetente vörös húst is eszik.

3 – Aludj eleget!

A túl kevés, ám a túl sok alvás is növeli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Dr. Hythe naponta 7-8 órát alszik. az alvás alapvető fontosságú a szív egészségének megőrzéséhez. Alvás közben a szívritmus és a vérnyomás is lecsökken. Javasolt lefekvés előtt TV-nézés helyett könyvet olvasni.

4 – Meditálj!

Sokan gondolják úgy, hogy a meditáció egy nagyon absztrakt, megfoghatatlan dolog, pedig fantasztikus hatással van a szív egészségére. A meditáció lelassítja a szívverést és a vércukorszintet is csökkenti.

5 – Ápold jól a fogaidat!

Lehet, hogy ez kicsit furán hangzik, ám bizonyított tény, hogy a rossz szájhigiénia és a beteg íny kapcsolatban áll a szívbetegségekkel. Dr. Hythe évente kétszer megvizsgáltatja a fogait és napi kétszer több, mint 2 percig mossa őket.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...