Kezdőlap EGÉSZSÉG 5 dolog, amit a nők többsége nem tud a menzeszről

5 dolog, amit a nők többsége nem tud a menzeszről

Úgy gondold, hogy mindent tudsz, amit a menstruációról tudni lehet? Tekintve, hogy nagyjából 450-szer menstruálunk életünk során, van időnk alaposan megismerni a kérdéskört. Az az igazság, hogy nem számít, hány évesek vagyunk és hány éve tapasztaljuk meg a havonta beköszönő piros betűs napokat, mind élhetünk át meglepetéseket.

Íme, 5 tény a menzesszel kapcsolatban, ami sokak számára újdonság lehet.

1# Menstruáció alatt is teherbe lehet esni

Ennek több oka is van. Egyes nők akkor is vérzenek, amikor ovulálnak és ezt tekintik menzesznek. Ha ez az eset áll fenn, akkor a termékenységed csúcsán vagy éppen.

A másik, hogy simán megeshet, hogy a menstruációs ciklus végén, vagy a vérzés befejezte után pár nappal ovulálsz. Mivel a spermiumok akár 3 napig is életképesek a női testben, ilyenkor is teherbe eshetsz.

2# A gyógyszer melletti menstruáció nem igazi menstruáció

Normálisan a ciklus közepén ovulálnak a nők, és ha a petesejt nem termékenyül meg, akkor a hormonszint lecsökken és a méhnyálkahártya vérzés kíséretében leválik.

A fogamzásgátló tabletták ugyanakkor megelőzik az ovulációt, tehát nem lökődik ki petesejt. Alapvetően 3 héten keresztül szedsz hormonokat, majd egy hétig ezeket megvonod. Attól, hogy nem lökődik ki petesejt a petefészekből, a méhnyálkahártya vastagodik. A vérzés ilyenkor amiatt következik be, hogy nem viszed be a hormonokat, amiket addig bevittél. Tehát ez nem természetes menstruáció, hanem gyógyszer manipulált.

3# A ciklusod egész életeden át változhat

Amikor már azt érzed, hogy kiszámíthatóvá válik a menzeszed, majd hirtelen mégis változást tapasztalsz, az teljesen normális.

Amikor először menstruálsz, akkor a ciklusok hosszabbak lehetnek és a következő menzeszig akár 45 nap is eltelhet tinédzser korban. Az életkor előrehaladtával egyre rövidebbé válhat, akár 21 nap is lehet.

A menopauza körüli hormonális változások alatt a szervezet egyre kevesebb ösztrogént termel. A két menzesz közötti időtartam rövidülhet vagy hosszabbodhat és a vérzés is erősödhet vagy gyengülhet. Ez a fázis akár 10 évig is eltarthat, mielőtt bekövetkezik a menopauza.

Fokozatos változások előfordulhatnak, de olyan hirtelen események, mint a túlzottan erős vérzés vagy a menzesz kimaradása már orvosi kivizsgálást kíván meg.

4# Nem csak tampon és betét létezik 

Sokkal több lehetőség áll a rendelkezésünkre. Létezik menstruációs kehely, amely összegyűjti a vért a menzesz alatt a hüvelyben. Létezik menstruációs bugyi, amit a könnyebb napokon magában is viselhetsz vagy az erősebb napokon tampon mellett. Sőt, mosható intim betétek is léteznek a zöld webshopokban.

Ezek a megoldások nem csak környezetbarátak, de gazdaságosak is.

5# A PMS továbbra is egy rejtély

A PMS, azaz a permenstruációs szindróma a menzesz előtt 1 vagy 2 héttel kezdődik. Jellemző rá, hogy pattanások jelennek meg a bőrön, puffadsz, lomha vagy és hangulatingadozással küzdesz.

Minden nő különböző, ám sokak számára a PMS az életük része, nem is tudják, hogy milyen lehet nélküle. Az orvosok sem tudják biztosan, hogy mi okozza, ám a legvalószínűbbnek a hormoningadozást tartják, amely az agyban jelentkező kémiai változásokkal társul.

Ha a menstruáció is beköszön, akkor ez tovább fokozódhat és görcsök, fej-és hátfájdalom is társulhat hozzá, amely a napi rutint is képes befolyásolni.

Bizonyos életmód változtatások segíthetnek a PMS-t enyhíteni. Érdemes napi 30 percet testmozgással tölteni, napi 7-8 órát aludni, abbahagyni a dohányzást, csökkenteni a só, koffein, cukor és alkohol bevitelét.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...