Kezdőlap EGÉSZSÉG Mellkas fájdalom, fáradtság, dagadó lábak, stb.? Jól, figyelj, erről neked is tudnod...

Mellkas fájdalom, fáradtság, dagadó lábak, stb.? Jól, figyelj, erről neked is tudnod kell!

A szívproblémák igazán sokféle tünet képében megmutatkozhatnak és nem mindig a mellkas tájékon jelentkeznek. Lehet, hogy egészen addig nem tekintjük őket komolynak, amíg be nem következik egy súlyosabb szív eredetű esemény, mint például az infarktus. 

 

Léteznek olyan tünetek, amelyek jelentkezésekor gondolni kell arra, hogy valami nincs rendben a szívünkkel, különösen akkor, ha több is megmutatkozik egyszerre.

Mellkasi fájdalom és diszkomfort érzés

A szívroham egyik legjellemzőbb tünete, különösen akkor, ha ájulással és egyéb tünetekkel is jár. A diszkomfort érzés úgy írható le, mint kényelmetlen nyomás, szorítás, feszülés vagy égés a mellkasban. Vérrög jelenlétének tünete is lehet.

Fájdalom, amely a karokba és egyéb testtájakra is kisugárzik
Szívroham során a fájdalom a mellkasból a karokba (különösen a bal karba), a vállakba, a nyakba és az állkapocsba is sugározhat. Ha ilyet tapasztalsz és hirtelen lépett fel, ugyanakkor nem akar múlni, azonnal hívd a mentőket.

Emésztőrendszeri tünetek

A hányinger, hányás, emésztési problémák, gyomorégés és hasi fájdalom van, hogy szívroham esetén is előfordul. A nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál.


Fáradtság

Teljesen természetes, hogy fáradtnak érzed magad egy kiadós edzés vagy egy fárasztó munkanap után, de ha ugyanezt érzed csupán attól, hogy felmentél egy lépcsőn, akkor valószínűleg valamilyen szívbetegséged van. A fáradtság sok betegségnek lehet a tünete, nem mindig szív eredetű, ezért is fontos, hogy megvizsgáltasd magad.

Dagadt lábak, bokák

A lábdagadás sem mindig szív eredetű, ám a szívelégtelenség egyik jellemző tünete, különösen akkor, ha fáradtság és légszomj is jelentkezik mellette.

Izzadás

Ha hirtelen izzadni kezdesz, ideges vagy, hányingered támad, nem kapsz rendesen levegőt, fáj a mellkasod és kimerültté válsz, akkor azonnal orvoshoz kell fordulnod. A szívrohamnak és a pánikrohamnak is jele lehet ez a tünetegyüttes és fontos kideríteni, hogy melyikről van szó.


Szédülés és kótyagosság

A fenti tüneteket már egy étkezés kihagyása után is meg lehet tapasztalni, ám ha mellette légszomjat és mellkasi fájdalmat is tapasztalsz, akkor azonnal orvosi segítséget kell keresned.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...