Kezdőlap EGÉSZSÉG 4 veszélyes betegség, amit a szülőktől örökölhetünk

4 veszélyes betegség, amit a szülőktől örökölhetünk

Hirdetés

Vannak olyan genetikailag örökölhető betegségek, melyek kialakulásának esélye jóval csökkenthető, ha odafigyelünk életmódunkra. Genetikai teszt segítségével már jóval a probléma megjelenése előtt kimutatható a betegség, így attól a pillanattól kezdve a megelőzésre is nagyobb hangsúly fektethető.

Öröklött cukorbetegség

Nem csak a helytelen életmód következtében alakulhat ki a 2-es típusú cukorbetegség. A szívbetegséghez hasonlóan a diabéteszre való hajlam is benne lehet a génekben. Minél fiatalabb korban alakul ki az anyánál, annál nagyobb az öröklődés kockázata. Ha a szülőknél a helytelen életmód következtében alakult ki a probléma, akkor nem áll fenn az öröklődés esélye. Az egészséges életmóddal könnyen megelőzhető a nem genetikai cukorbetegség kialakulása.

Hirdetés

Migrén

A migrén kialakulásának oka nem egészen világos még az orvostudomány számára sem. Az biztos, hogy az agyi erek görcsös összehúzódása, és a CGRP neuropeptid fehérje is szerepet játszik benne. Kutatások alapján kimutatták, hogy a migrénes betegek 70-80%-ának a családjában is előfordult már migrénes betegség. Az öröklődés minden bizonnyal a vérerek működésével áll összefüggésben. Rendszeres testmozgás, és egészséges étkezés által azonban csökkenthető a betegség kialakulásának esélye.

Alzheimer-kór

Az apolipoprotein E nevű gén 4-es izoformájának öröklődése is növelheti a kockázatot: ha ezt az egyik szülői ágon örökli az ember, 47% a valószínűsége az Alzheimer kialakulásának, míg a két ág együttesen 91%-os kockázatot jelez. Ha a szülőnél fiatalabb korban jelentkezett a betegség, illetve indokolatlanul magas az ember koleszterin- és trigliceridszintje, érdemes felkeresni egy szakembert. Egy egyszerű vérvétel által ki tudják mutatni, hogy van-e hajlam a Alzheimer-kórra.

Látásproblémák

A menopauza után álló nők nagy része küzd szemszárazsággal, de nagy az esélye a zöldhályog kialakulásának kockázata is. A nyitott zugú zöldhályog hátterében elsősorban a genetika áll, de a makula degenerációt is befolyásolja az öröklött hajlam. Sokat tehetünk szemünk egészsége érdekében, ha egészségesebben élünk, és nem dohányzunk.

tudasfaja.com

Hirdetés