Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK 11 élelmiszer, amit elég egyszer megvenned és örökké újratermesztheted

11 élelmiszer, amit elég egyszer megvenned és örökké újratermesztheted

Nap, mint nap dobunk ki zöldség és gyümölcs maradványokat a szemetesbe, pedig vannak olyan részek, amelyekből újratermesztheted a növényeidet, gyakorlatilag ingyen. Nem csak, hogy pénzt takarítasz meg, de a karbon lábnyomodat is csökkentheted.

El tudod képzelni, hogy a kedvenceid korlátlan számban rendelkezésedre állnak és egy karnyújtásnyira vannak csak tőled? Ezeket a gyümölcsöket, zöldségeket és fűszernövényeket elég csak egyszer megvásárolnod és örökké újranevelheted magadnak.

1. Hagyma zöld

Tégy egy maréknyi dughagymát egy vízzel teli edénybe és helyezd el egy napos helyre az ablakodba. Vágd le róla a felhasználni kívánt zöld szárat, amely az éjszaka folyamán már növésnek is indul.

2. Újhagyma

Szükséged lesz egy palackra. Vágd le a nyakát, majd vágj rá körbe szintenként lyukakat. Akkora lyukak kellenek, amelyeken ki tudnak majd bújni a hagymák. Tegyél bele rétegenként hagymacsírát és földet teljesen a tetejéig. Locsold meg és tedd napfényes helyre az ablakpárkányra. Figyeld, ahogy növekednek, és tetszés szerint húzz ki belőle.

3. Répa

Vágd le a sárgarépa gyökerét, nagyjából 2-3 cm-re a szártól. Szúrj 1-1 fogpiszkálót a gyökérbe a két ellentétes oldalra, majd tedd rá úgy egy edényre, amit teletöltöttél vízzel, hogy belelógjon. Tedd napfényes helyre és egy idő után látni fogod az új zöld hajtásokat és a lentről növő kis fehér gyökereket.

4. Zellerszár

Vágd le a használni kívánt zellerszárat a gumóról, de a gumót ne dobd el. Tedd bele egy edénybe, amiben langyos víz van és helyezd egy napfényes ablakpárkányra. Minden nap permetezd egy kicsit a szár növekedési helyét. Hamarosan új zellerszárad nő, mit visszavágva ismétlődhet a folyamat.

5. Édesburgonya

Egy csírázásnak indult gumóval érdemes kezdeni. Tedd bele egy befőttes üvegbe úgy, hogy 5-6 cm-rel kilógjon a vízből. Időként cseréld ki rajta a vizet, nehogy bepenészedjen. Tedd az üveget napfényes helyre. Ha a csírák már 10-15 cm-re nőttek, akkor szedd le őket és tedd egy másik edénybe, hogy gyökeret eresszenek. Ha jól kigyökereztek, akkor mehetnek a földbe, aminek szintén nem szabad hidegnek lennie. Locsold őket bőségesen rendszeresen. Néhány hónapot várni kell, mire megnő a gumó.

6. Avokádó

Eléggé nehéz újra nevelni, de nem lehetetlen. Fontos, hogy a magját alaposan mosd meg, ne maradjon rajta gyümölcshús. Szúrj bele legalább 3 fogpiszkálót és helyezd egy edény szélére. Töltsd meg vízzel az edényt, hogy a mag félig belelógjon. Napfényes, meleg helyre tedd. Hetek is eltelhetnek úgy, hogy semmi változást nem tapasztalsz. Naponta, de legalább kétnaponta kell rajta cserélni a vizet. Egyszer csak észre fogod venni, hogy a mag megnyílik és kis hajtás bújuk ki belőle felül, míg alul gyökeret kezd ereszteni. Ha a hajtás már nagyjából 15-20 cm, átültetheted földbe. Locsold rendszeresen és kövesd figyelemmel, ahogy nő.

7. Gyömbér

Csírázó gyömbérrel kell kezdened. Olyat válassz, amely nem ráncos és van rajta néhány rügy, ami már zöld. Először áztasd be egy éjszakra langyos vízbe, hogy felkészítsd az ültetésre. Ezután tedd a gyömbért a földbe úgy, hogy a rügyek felfelé álljanak, majd takard be 2-5 cm földdel és öntözd meg jól. Spricceld rendszeresen, hogy nedves maradjon. Néhány hét múlva a hajtások kibújnak a talajból és 3-4 hónapon belül kész a betakarításra

8. Bazsalikom

Nagyon egyszerű termeszteni, így teljesen felesleges pénzt költeni rá. Szükséged lesz egy szárra, amelyen legalább 6 vagy annál több levél van. Minél hosszabb a szár, annál jobb. Ollóval vágd le a növény többi részéről, majd csípd le a felső leveleket és virágokat a csúcsról, ezután az alsóbb levelekből is csípj, amik a szárból indulnak ki. Tedd egy pohár vízbe és nézd, ahogyan nő. Egy héten belül gyökeret fog ereszteni.

9. Citromfű

Nagyon könnyű nevelni őket. Vásárolj belőle egy keveset és a levágott szárat helyezd egy vizes üvegbe. Két napon belül megjelennek a gyökerek. Cseréld a vizet rendszeresen. Három-négy hét alatt elég nagyra nő a gyökere, hogy talajba lehessen ültetni.

10. Fokhagyma

Egyetlen fokhagymagerezd is elég lehet, hogy sajátot nevelj magadnak. Válaszd ki a lehető legnagyobbat a fejből, amin nincsen sérülés. Készíts elő egy cserepet, laza talajjal, jól megvilágított helyen és dugd bele a földbe a gerezdet, legalább kétszer olyan mélyre, mint maga a gerezd. Fedd be földdel, majd jól locsold meg és öntözd rendszeresen. Virágzás után, amikor a levelek fele barnul és szárad, akkor lehet betakarítani.

11. Menta

Vágj le egy darab menta szárat és csipkedd le róla a leveleket, rajta hagyva néhány új levelet. Helyezd egy edénybe sekély vízzel úgy, hogy a víz elfedje a fektetett szárat. Amint elkezd gyökeret ereszteni, hagyd még a vízben 5 napig, hogy eléggé megerősödhessen a talajba ültetéshez.

tudasfaja.com

loading...