Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK A szappan 13 meglepő használati módja, amelyekről még te sem hallottál!

A szappan 13 meglepő használati módja, amelyekről még te sem hallottál!

Valószínűleg mindenkinek van otthon legalább egy szappanja, még akkor is, ha nem használja tisztálkodásra. Elolvasva ezeket a hasznos tanácsokat, biztosan te is elraktározol belőle néhányat.

Nem lesz szükség drága, különleges illatú kézműves darabokra, a legegyszerűbb is megteszi. Lássuk, mire lehet még felhasználni ezt a hasznos tisztálkodási szert.

1. Vadak távoltartása a kerttől

Ha olyan helyen élsz, ahol a közelben van rét vagy erdő, akkor lehet, hogy hozzátok is betér néha egy szarvas, őz vagy vadnyúl. Ezek a vadak sok kárt tehetnek a veteményesben. A megoldáshoz annyit kell tenned, hogy kisebb darabokra felvágsz egy szappant és rongyokba csomagolod őket. Kösd fel őket cölöpökre és helyezd el több pontra is a kertben. Néhány apróbb darabot a földön is szétszórhatsz. Legtöbbször az egész szezonban működik.

2. Korom eltávolítása a bográcsról

Ismerősek a szabadtéri főzések, sütögetések, igaz? Az eredmény ugyan ínycsiklandó, ami a bogrács alján keletkezik nem a legszebb látvány. Annak érdekében, hogy megelőzd a problémát, egy szappannal dörzsöld végig a bogrács külső részét, mielőtt még a láng fölé tennéd. Utána könnyebb lesz a tisztítása, mivel megakadályozza a korom megtapadását.

3. Köröm alatti szennyeződés megelőzése

Kertészkedés után mindig alaposan koszos lesz a körmünk alatt, még akkor is, ha kesztyűt húzunk fel. A legjobb módszer, ha a munka előtt megkaparászunk egy szappant, így a forgács a körmünk alatt felgyűlik. Ez megakadályozza, hogy bejusson a kosz és a tisztítása pofonegyszerű lesz utána.

4. Rovarok távoltartása a növényektől

Készíts egy palack szappanos vizet, öntsd bele egy spricnis flakonba és fújd be vele a növények leveleinek alsó részét.

5. Rossz szagú cipők

Kellemetlen szagú cipőket úgy tudsz felfrissíteni, hogy éjszakára egy rongydarabba csomagolt szappant helyezel el bennünk. Reggelre a rossz szagnak nyoma sem lesz.

6. Molyirtó és frissítő

Csomagolj egy rongyba néhány szappandarabot és tedd a ruháid közé a szekrényedbe. Segít megőrizni a friss illatot és távol tartani a molyokat.

7. Rovarcsípés enyhítése

A nyári időszakban számos rovarcsípést szerezhetünk a szúnyogtól kezdve a légyen át a hangyáig, stb. A legrosszabb, amikor éjszaka, alvás közben ér minket a “baleset”. A csípés helyét azonnal dörzsöld be egy kevés vízzel megnedvesített szappannal.

8. Makacs foltok eltávolítása

A vér és a fűfoltok nagyon jól reagálnak a szappanos előkezelésre. Először hideg vízzel áztasd át az anyagot, majd dörzsöld be a foltot és öblítsd ki. Addig ismételd a folyamatot, amíg el nem tűnik a folt, majd mosd ki a szokásos módon.

9. Bolhák ellen

Helyezz el szappanos vízzel teli tálkákat az otthonodban, különösen olyan helyre, ahol a bolhák nagyobb számban fordulhatnak elő. Ez vonzani fogja őket, beleugranak és megfulladnak benne.

10. Varrás könnyítő

Bár elég nehéz lehet egy tűt áthúzni bizonyos anyagokon, ha a tűt előzőleg szappannal bekened, majd úgy varrsz vele, megkönnyítheted a dolgodat.

11. Cipzár javítása

Ha van egy beragadt cipzárad, akkor úgy is megjavíthatod, hogy a szappant végigcsúsztatod felfelé és lefelé a cipzár mentén.

12. Szegély jelölés

A legtöbben krétát használnak, hogy megjelöljék a vonalakat, amelyek mentén össze kell varrni a ruhát, de ezt nehéz kimosni. Ehelyett használj szappant és könnyű dolgod lesz a folt eltávolításnál.

13. Szoros gyűrű meglazítása

Előfordul, hogy egy gyűrű annyira rászorul az ujjra, hogy lehetetlennek tűnik levenni. Dörzsöld be az ujjad egy szappannal, majd vizezd be és a gyűrű csúszva könnyen levehető lesz.

tudasfaja.com

loading...