Kezdőlap EGÉSZSÉG 10 tuti biztos módszer a csuklás azonnali megszüntetésére

10 tuti biztos módszer a csuklás azonnali megszüntetésére

A  csuklás általában a semmiből jelenik meg és gyorsan el is múlik, de néha igazán bosszantó tud lenni. Élettanilag akkor következik be, amikor a rekeszizom önkéntelenül összehúzódik, ezzel egyidejűleg a gége is és a hangszalagok szorosan egymáshoz simulnak, elzárva a levegő áramlásának útját.

A Guinnes Rekordok Könyve szerint egy Charles Osborne (1892-1991) nevű férfi összesen 68 éven keresztül csuklott, 1922-től 1990-ig. A világért sem szeretnénk, hogy bárki hasonló helyzetbe kerüljön, ezért megosztunk veletek olyan hatékony trükköket, amelyekkel azonnal megállíthatjátok ezt a kellemetlen tünetet.

Dugd be a füled

Dugd a füledbe az ujjaidat legalább 20-30 másodpercig vagy nyomd meg a fülcimpáid alatti puha területet, ami a koponya aljánál van. Ez relaxációs jelet küld a bolygóidegen keresztül a rekeszizomnak.

Szürcsölj

A víz szívószálon keresztüli szürcsölése lazítja az idegeket. A gargarizálás hasonló hatást képes kifejteni. Ez a módszer segít megakadályozni a csuklást, de lehet, hogy párszor ismételni kell.

Lélegezz egy papírzacskóba

Ez a módszer megnöveli a szén-dioxid parciális nyomását a vérben, és még inkább növeli a rekesz összehúzódását, hogy még több oxigén juthasson be. Ha elkezdenél szédelegni, akkor azonnal hagyd abba.

Méz és citrom

A citrom rágicsálása vagy mézes meleg víz ivása stimulálja a bolygóideget és megszünteti a csuklást.

Próbáld ki az akupunktúrát

Az akupunktúra vagy az akupresszúra hatékonyan kezelheti a tartós csuklást. Stimulálja azt az ideget, ami a csuklásért tehető felelőssé. Több ember hosszú távú csuklására jelentett már megoldást.

Egy kanál édesség

Egy kanál cukor vagy mogyorókrém segít megállítani a csuklást. A falat bekapása és a nyelv forgó mozgása, majd a nyelés megváltoztatja a gyomor mozgását, így az meg fogja állítani a csuklást.

Nyújtsd ki a nyelved

Ez kicsit furán hangozhat, de nagyon hasznos megoldás. Ha kiöltöd a nyelved, a hangszalagok közötti hangrés képes lesz megnyílni, ez lazítja a görcsöt, ami a csuklást okozza.

A ceruza módszer

Fogj egy ceruzát és vedd a szádba vízszintesen, majd próbálj meg néhány korty vizet inni egy pohárból. Ne engedd, hogy a ceruza kiessen a szádból. Bár elég nehéz feladat, de jó módja a csuklás megszüntetésének.

Lélegezz be gyorsan, lélegezz ki lassan

Ekkor fontos, hogy a lehető leggyorsabban szívj be annyi levegőt a tüdődbe, amennyit csak tudsz, majd lassan, lehetőleg 30 másodpercen keresztül fújd ki. Addig ismételd ezt, amíg a csuklás el nem múlik.

tudasfaja.com

loading...