Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK 10 jel arra, hogy illetéktelen behatolók garázdálkodnak a gépeden

10 jel arra, hogy illetéktelen behatolók garázdálkodnak a gépeden

Szokatlan dolgok történnek a számítógépeddel és nem tudod az okát? Előfordulhat, hogy feltörték a gépedet és jogtalanul garázdálkodnak nálad.

Nem mondhatjuk, hogy egy-egy jel önmagában azt jelenti, hogy illetéktelen behatolók tartózkodnak a gépeden, de ha a következő felsorolásból többet is tapasztaltál, akkor érdemes számításba venned, hackerrel van dolgod.

1. Lelassult a géped

Ha egyik napról a másikra azt tapasztalod, hogy rengeteget gondolkodik a gépe olyan műveletek elvégzésénél, amik azelőtt gyorsan lefutottak és az internet sebessége sem az igazi, elképzelhető, hogy ketten ültök ugyanazon gép előtt.

2. Hibás jelszó

Természetes előfordul, hogy elütünk néhány karaktert gépeléskor, de ha sokadik próbálkozásra sem sikerül belépni a jelszavaddal, akkor az figyelmezető jel, hogy belepiszkáltak a gépedbe.

3. Tőled függetlenül mozog a kurzor

Ha megállás nélkül mozog a kurzorod, pedig nem is te irányítod, akkor az elég nyilvánvaló jel arra, hogy valaki távoli hozzáféréssel használja a gépedet és önmaga céljára tevékenykedik benne.

4. Inaktív vírusirtó

A hackerek azonnali stratégiája, hogy a vírusirtó programot hatástalanítják, így akadály mentesebben hozzá tudnak férni olyan tartalmakhoz, amikre csak szükségük lehet a gépedről. Ha nem te blokkoltad a programodat, de az mégsem működik, esetleg gyanúsan sok és furcsa üzenetet küld, akkor gyanakodnod is kell.

5. Önálló életre kel a webkamera

Biztosan nem te kapcsoltad be, sőt ezer éve hozzá sem nyúltál, mégis világít a jelzőfény a kamerádnál? Akkor valószínűleg nem te használod. Ebben az esetben érdemes kikapcsolni a gépet, majd újraindítani.

6. Ismeretlen programok futnak és új ikonok jelennek meg

Ilyenkor általában az történik, hogy egy program, amit nem is biztos, hogy ismerünk, engedélyt kér tőlünk, hogy frissítéseket és változtatásokat eszközöljön a gépen. Emellett idegen ikonok is felbukkanhatnak, amik addig ott sem voltak és tudod, hogy nem a te kezed van a dologban.

7. Ismeretlen oldalak nyílnak meg

Olyan oldalak kerülnek a szemünk elé, amit nem is állt szándékunkban megnyitni, sőt nem is tudtunk a létezésükről. Ilyen esetekben akár a böngészőnk kezdő oldala is megváltozhat és gyanakodhatunk, hogy “betörés” áldozatai lettünk.

8. Több ismerősünk lett, miközben épp, hogy kurtítani akartuk

Ha egy közösségi oldalra be akarsz lépni és azt veszed észre, hogy teljesen ismeretlen felhasználó nevek jelennek meg a legördülő sávban, akkor valaki belemászott a gépedbe. Intő jel az is, ha meglepően sok ismerősünk keletkezett pl. Facebookon, miközben tudjuk a nagyjábóli számot. Ez amiatt lehet, hogy a illetéktelen behatoló spameket küldözget körbe.

9. Olyan oldalakon találod magad, ahol még életedben nem jártál

Nem szégyen néha rákeresni magadra a Google-n, hogy csekkolhasd, minden rendben van -e a házad táján. Előfordulhat, hogy olyan oldalakon találod magad regisztrálva, amikről soha nem is hallottál. Ilyenkor minden bizonnyal adatokat loptak tőled illetéktelen felhasználásra.

10. A nyomtató is megadta magát

Még egy intő jel, ha a nyomtató sem úgy működik, ahogyan kellene. Nem nyomtat vagy éppen nem azt, amit te akarsz. Ha hackerrel an dolgod, akkor az nem csak a gépedet zavarhatja meg, hanem a hozzá csatlakoztatott egyéb elektronikai eszközöket is.

 

 

 

 

 

 

loading...