Kezdőlap EGÉSZSÉG 10 dolog, amivel minden nap gyengíted a veséd működését

10 dolog, amivel minden nap gyengíted a veséd működését

A vesék nélkülözhetetlen szerepet töltenek be az egészségünk fenntartásában. Támogatják a vörösvérsejt képzést, szabályozzák a vérnyomást, méregtelenítő folyamatokat végeznek, eliminálják a felesleges vizet, szabályozzák a szervezetben lévő ásványi anyagok szintjét. 

Nagyon fontos, hogy gondjukat viseljük, hiszen 24/7 szolgálatunkban állnak. Vannak olyan mindennapi helytelen szokásaink, amelyekkel növeljük a vesekárosodás kialakulásának kockázatát. Ezeket el kell hagyni vagy jóval kell helyettesíteni.

1# Vizelet visszatartás

Ha gyakran és hosszú ideig visszatartod a vizeletedet, akkor az a hólyagban is tovább tárolódik és a káros mikroorganizmusok elkezdenek benne még inkább szaporodni. Ez komoly következményekkel járhat, mint vesefertőzések és inkontinencia.

2# Ülő életmód

A rendszeres fizikai aktivitás a vérnyomás javulásával és a glükóz anyagcsere normalizálódásával jár, amelyek fontosak a vese egészségének fenntartásához. Ha ülő életmódot folytatsz, 30%-kal növelheted a vesebetegségek kialakulásának kockázatát.

Ha napi 8 órát ülsz a munkahelyeden, akkor legalább heti 2-3x sétálj egyet a környékeden, ha nincs többre időd.

3# Túledzés

Ha túl keményen és túl sokáig edzel, azzal rabdomiolízist válthatsz ki, amely izomrostok károsodását jelenti, azok gyors lebomlása következik be és a bennük található fehérjék a véráramba és a vizeletbe is átkerülnek. Ilyenkor a vizelet sötétes árnyalatúra változik. Ez akár veseelégtelenséget is képes kiváltani.

4# Fájdalomcsillapítók túlzott használata

Habár mértékkel való alkalmazásuk biztonságosnak tekinthető, a rendszeres túladagolással akár veseelégtelenség is kiváltható. Ennek oka, hogy az ilyen gyógyszerek csökkentik a vese felé a véráramlást és rontják annak teljesítőképességét.

5# Elégtelen vízfogyasztás

Ha hidratált vagy, akkor a veséd képes elegendő mennyiségű vizeletet előállítani, amellyel a felesleges ásványi anyagok és a méreganyagok is távozni tudnak. Ha nem iszol elég vizet, akkor veseköveid is kialakulhatnak.

A napi 1,5-2 liter alapvetően jó mennyiségnek számít, de ez természetesen személyfüggő. Ne feledd, hogy csak a víz számít, a kávé, energiaitalok, stb. nem.

6# Alváshiány

Kiderült, hogy az elegendő alvás nem csak az általános jólléthez, de a vesék egészségéhez is elengedhetetlen. Az alvás/ébrenlét ciklusok szabályozzák és koordinálják a vese működését és a legjobban alvási időszakban tudnak regenerálódni a sejtek.

7# Üdítőitalok fogyasztása

Egészségügyi szakértők szerint szoros a kapcsolat az üdítőitalok rendszeres fogyasztása és a vesebetegség között. Egy 2009-es vizsgálatban, amelyet 3.000 nő részvételével végeztek, akik naponta 2 vagy annál több üdítőitalt (3dl) fogyasztottak, szignifikáns veseromlást figyeltek meg.

8# Túlzott húsfogyasztás

A túl sok állati fehérje fogyasztása savasságot eredményez a vérben, ilyenkor a vesére nagyobb teher hárul, hogy egyensúlyban tartsa a pH szintet. Idővel emésztési és krónikus veseproblémák alakulhatnak ki.

9# Túl sok cukor és só fogyasztása

Az étkezéssel bevitt nátrium 95%-át a vese metabolizálja. Ha túl sok sót fogyasztasz, akkor a vesédnek sokkal többet kell dolgoznia, hogy a felesleget eltávolítsa. Emellett vízvisszatartást is kiválthat és a következményes magas vérnyomás szintén nagyobb terhet ró a vesére.

A túl sok cukor fogyasztása szintén kiválthat magas vérnyomást, elhízást és cukorbetegséget, amelyek vezető kockázati tényezői a veseelégtelenség kialakulásának.

10# Általános fertőzések figyelmen kívül hagyása

Ha köhögsz, megfáztál, influenzás vagy, vagy mandulagyulladásod van, akkor az immunrendszered fehérjéket (ellenagyagokat) termel, amelyek hajlamosak a vese szűrő rendszerében megtelepedni és gyulladást okozni. Ha egy betegség soká elhúzódik, az komolyan károsíthatja a veséidet.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...