Kezdőlap EGÉSZSÉG A kalcium hiány jelei és veszélyei, amikről sokan nem tudnak!

A kalcium hiány jelei és veszélyei, amikről sokan nem tudnak!

A kalcium nagyon fontos szerepet játszik a vázrendszer és a fogak felépítésében, emellett az izomműködésben. Sokat hallottuk gyermekként, hogy tejet kell innunk ahhoz, hogy erősek és egészségesek legyünk. A kalciumbevitel fontossága azonban felnőtt korban sem veszti érvényét.

Hogy pontosan mennyi is az annyi? Egy felnőtt (19-50 éves) embernek napi 1000 mg, 51 éves kor fölött pedig 1200 mg a javasolt bevitel. Ezt a táplálékból és esetleg étrend kiegészítésből tudjuk fedezni.

A kalciumhiány sajnos egy általánosan előforduló állapot, amely komolyan befolyásolja ez egészségünket. Ha nincs elegendő kalcium a vérünkben, akkor a szervezetünkben egy olyan hormon (PTH) szabadul fel, amely a csontjainkból szabadít fel szükséges mennyiségű kalciumot az egyes élettani folyamatok (pl. izomműködés) számára.

A következő tünetek utalhatnak kalciumhiányra

Lábgörcs

Az alacsony kalciumszint okozhatja az éjszakai izomgörcsöket a combban és a lábikrában is.

Zsibbadás és bizsergés

Amikor az idegvégződések bénultak, akkor ezek a tünetek a lábakban és kezekben is megjelenhetnek.

Fogszuvasodás

Ha azt veszed észre, hogy szuvasodnak a fogaid, az a kalcium hiánya miatt is bekövetkezhet, nem csak a rossz szájhigiéné esetében.

Beszakadó körmök

A körmökben is van kalcium, így alacsony bevitel esetén tapasztalhatod a körmök beszakadását, gyengülését.Alvási nehézség

A kalcium javítja a melatonin termelését, amely a pihentető alvásért is felel. Ha nem tudsz elaludni, azon nem csak a magnézium, de a kalcium is segíthet.

Görnyedt tartás

A kalciumhiány egyik jele lehet a görnyedt testtartás vagy a púp, ami a gyengült csontok eredménye és fájdalmat okozhat a nyakban és a hátban is.

Memóriavesztés

Gyenge memória és hallucinációk is jelentkezhetnek elégtelen kalciumbevitel esetén.

Rohamok

Szükségünk van a kalciumra, hogy megfelelően működjenek az izmaink, azaz rendeltetésszerűen húzódjanak össze a rostok. Még egészséges embernél is előfordulhatnak izomrángások, ha kalciumnak híján van.

Mi a megoldás?

Magas kalcium tartalmú élelmiszerek fogyasztása, mint a zöld leveles zöldségek, diófélék és olajos magvak, gabonák, sajtok.

A kiegészítés is egy megoldás, ebben az esetben mindenképpen konzultálj az orvosoddal vagy dietetikusoddal.

Amit még fontos tudnod, hogy a kalcium felszívódásához D-vitaminra van szükséged, aminek az elegendő beviteléről szintén gondoskodnod kell, ha nem éri a bőrödet napi legalább 15 percig napsütés. (D-vitaminról többet itt!)

tudasfaja.com

loading...