Kezdőlap EGÉSZSÉG Egy gyerek soha nem fog eléd állni azzal, hogy szorong. Ő azt...

Egy gyerek soha nem fog eléd állni azzal, hogy szorong. Ő azt mondja: ’Fáj a hasam.’

Hirdetés

A gyermekek 8-25%-a folyamatosan fennálló, visszatérő hasfájásra panaszkodik, annak ellenére, hogy annak bármilyen orvosilag meghatározható magyarázata lenne. Az ilyen eseteket funkcionális hasfájás címkével illetik. Gyakran előfordul, hogy a fájdalmon kívül semmilyen egyéb tünet nem mutatkozik. 

Ha a gyermeked azt mondja, hogy fáj a hasa, de azt nem lehet semmivel magyarázni, nem jelenti azt, hogy nem valós a fájdalma, csupán azt, hogy az ok, nem a szervezet funkcióromlásában keresendő.

Hirdetés

Tapasztaltad már azt, hogy a gyereknek az iskola első napján, egy vizsganapon vagy valamilyen megmérettetésen megfájdult a hasa? Ez igazából nagyon gyakori a kiskorúaknál. A szorongás szokott megmutatkozni ilyen formában.

A hasunkban van a “második agy”-unk

Ha közelebbről megnézzük az emésztőrendszerünket, akkor láthatjuk, hogy mikroorganizmusok ökoszisztémája található itt, amellett saját ideghálózattal, az enterális idegrendszerrel is rendelkezik.

Ezzel magyarázható a pillangó érzés a gyomorban és az izgulás miatti gyomorfájdalom, székrekedés, hasmenés vagy akár hányás is. A pszichológiai megterhelések az egész emésztőrendszerre hatással lehetnek, amely szinte azonnal reagál azokra.

Ezért egyáltalán nem kizárt, hogy ha a gyermeknek valamilyen lelki problémája adódik, arra hasi fájdalommal reagál.

Szülőként hogyan lehet ezt kezelni?

Nagyon fontos, hogy különleges figyelemben részesítsd a gyermekedet, ha ilyen panasszal fordul feléd. Még akkor is, ha a fizikai fájdalmat időlegesen sikerül megszüntetni, hinned kell a gyermekednek, hogy nem színlel és eljutni a probléma gyökeréig.

Kérd meg a gyerekedet, hogy őszintén és bátran mondja el, ha bántja valami. Fontos, hogy tudja, benned megbízhat. Bármilyen lelki gondja is adódik, közösen kell, hogy megtaláljátok rá a megoldást. A hasfájás csodák csodájára el fog múlni, ha a kiváltó okot is sikerül megszüntetni.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés