Kezdőlap EGÉSZSÉG Gyermekorvos figyelmeztet: hagyd a gyereket mezítláb mászkálni!

Gyermekorvos figyelmeztet: hagyd a gyereket mezítláb mászkálni!

Sok szülő gondolja úgy, hogy a gyermekének, főleg a totyogó babájának valami baja lesz attól, ha mezítláb közeledik otthon. A legtöbben a felfázástól szoktak tartani, aminek nagyon csekély az esélye, főleg lábról. 

A gyermekorvosok arra bíztatják a szülőket, hogy időnként hagyják a kicsiket mezítláb mászkálni, hiszen így tud a legjobban fejlődni az idegrendszerük, csontjuk, izomzatuk, mivel lábbeli nélkül a talp izmai és az itt található idegvégződések is jobban meg vannak dolgoztatva.

Mindamellett a mezítláb járkálás segít megelőzni a lúdtalp kialakulását és a testtartást is fejleszti, hiszen a talp ilyenkor nincs kipárnázva, hanem izmaival, ínszalagjaival részt vesz a munkában.

Engedd a gyereket mezítláb járkálni

Ha a környezeti feltételek biztonságosak, akkor hagynunk kell a kicsiket minél többet mezítláb járni, így elősegítve, hogy az egyensúlyérzékük és a koordinációs képességük a legjobban fejlődhessen.

Amikor egy gyerek járni tanul, akkor az érzékszervei és idegei is rendkívül gyors ütemben fejlődnek és mezítláb járva az összes izom, ínszalag és csont, ami ehhez hozzájárul, szépen dolgoztatva van. Ha aktívan használva van, akkor tud jól fejlődni.

A gyermek mezítláb a talajtól is úgymond visszajelzéseket kap, amivel a helyzet – és mozgásérzékelő rendszere is szépen fejlődik, erősödik a tudata azzal kapcsolatban, hogy hol helyezkedik el a teste a térben.

Ha a kicsi gyermek egyfolytában valamilyen lábbeliben van, akkor az idegvégződései blokkolva vannak és ugyanazt az impulzust kapják a talp felől, minek következtében nem tudnak a lehető legjobb módon fejlődni ezen terület képletei.

Mivel minden idegvégződés kapcsolatban áll az aggyal, így azért is fontos a mezítláb járkálás, mert azáltal a különféle ingerek révén az agy is jobban tud fejlődni.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...