Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Ezek voltak a legnépszerűbb nevek, amikor születtél

Ezek voltak a legnépszerűbb nevek, amikor születtél

Hirdetés

Mindig megvannak az adott időszakra legjellemzőbb névválasztások, amit a környezetünkben mi is felfedezhetünk. A mai óvónénik már nem igazán találkoznak olyan gyerekkel, akit Máriának vagy Gézának hívnak, sokkal inkább az olyan modern és teljesen kirívó nevek az egyre megszokottabbak, mint a Jázmin vagy a Noel.

 

Hirdetés

Te emlékszel arra, hogy mely keresztnevek voltak a legdivatosabbak abban az évben, amikor születtél? Biztos vannak tippjeid. Lássuk, hogy a statisztika mit mutat!

1955-1964

Ez volt az az időszak, amikor a legtöbb Mária, Éva, Erzsébet és Ilona született, bár érdekes, hogy az élvonalban szerepelt már akkor is az Anna név, ami mai napig nagyon kedvelt a szülők körében.

A fiúknak jellemzően a László, József, Sándor, István és János neveket adták. Ezt szépen meg is figyelhetjük az 50-es 60-as éveikben járó férfiaknál. Ilyen neveket ma már szinte egyáltalán nem adnak a gyermekeknek, hacsak nem az apuka vagy nagypapa iránti tiszteletből.

1965-1974

Ez volt az az időszak, amikor szinte minden kislányt Andreának neveztek el. Ez a keresztnév állt az első helyen, de jellemző volt még a Katalin, az Ildikó és az Éva is. A népszerű Mária sem tűnt el, viszont lecsúszott az ötödik helyre.


A fiúknál ugyan még mindig a László volt a nyerő, de megkezdte térhódítását a Zoltán és az Attila is, amellett Józsefekkel és Istvánokkal is lehetett szép számmal találkozni.

1975-1984

Mivel az anyákra már akkor is jellemző volt, hogy nem ragaszkodtak a nevük átörökítéséhez, ezért sokkal nagyobb változást lehetett tapasztalni a kislányok körében. Az Andrea továbbra is vezető szerepben volt, de kezdtek felbukkanni a Krisztinák, Szilviák, Mónikák és az Aniták is, amellett a Katalin is tartotta magát.

Eddig tartott a László uralma, ebben az időszakban a Zoltán vette át a helyét, őket követték a Gáborok, majd a Lászlók, még mindig dobogós helyen. Az élmezőnyben megjelent a Péter és az Attila is.


1985-1994

Ez volt az az időszak, amikor váratlanul a semmiből megjelent az Alexandra név és első helyre került, ezt követte a Nikolett, harmadik helyre feljött az Anita és ott volt még a lista elején a Krisztina és az Andrea is, de ez volt az a periódus, amikor szép számmal születtek Tímeák is.

Az apukák úgy tűnt, hogy kezdenek megenyhülni a névörökítéssel kapcsolatban. Bár a fiúknál a László még mindig igyekezett tartani magát, de már az ötödik helyen. Ekkor került az élre a Tamás, amit sorrendben a Gábor, Péter és Zoltán követett.

1995-1999

A lányos szülők elsőszámú választása ebben az időszakban a Vivien volt, majd azt követte a Viktória, bár az azt megelőzően népszerű Alexandra is az élben maradt harmadikként. Megjelent a Fanni és kezdett feltörni az Anna is.

Ekkorra már a régi, hagyományos nevek kivesztek az élmezőnyből és helyüket felváltotta első helyen a Dávid, másodikon a Bence, majd a Dániel, Tamás és Máté következtek.


2000-2005

A 2000-es évek elején azt lehetett tapasztalni, hogy minden évben felbukkan egy népszerűvé váló név az addig meglévők között.

Lányoknál a Vivien, Viktória, Fanni mellé betársul az Eszter 2001-ben, majd 2002-ben már a Rékát is itt láthatjuk. 2003-ban élre tör az Anna, 2004-2005-ben pedig egyre többen születnek a Zsófiák és a Dorinák.

A fiúknál a Dávid, Dániel, Máté, Tamás négyes mellett megjelenik a Bence, ami 2001-ben élre is kerül. 2003-ban valamivel népszerűbb lesz a Péter és 2004-ben megkezdi hódítását a Balázs is.

tudasfaja.com

Hirdetés
loading...