Kezdőlap AKTUÁLIS Visszatérnek a fagyok – Ha itt élsz, készülj fel

Visszatérnek a fagyok – Ha itt élsz, készülj fel

Hirdetés

Az éghajlatváltozás hatásai egyre inkább éreztetik hatásukat, de az idén is hűvös reggelekkel jelentkeztek a hagyományosan hideget hozó Fagyosszentek.

Hirdetés

 

A múlt napokban gyakoriak voltak a csípős hajnalok, különösen északon, ahol talajmenti fagy is előfordult.

Bár a hőmérséklet nem merült le drasztikusan, a természetes vegetáció biztonságban maradt. A népi hiedelem szerint, ha Szervác, Pongrác és Bonifác hideg időt hoz, az általában rossz termést jelez. Az idei fagyok azonban nem tűnnek olyan súlyosnak, ami veszélyeztetné a termést.Mezőgazdasági szempontból inkább az aszály okozhat aggodalmat, különösen a Közép-Magyarországon, ahol az elmúlt időszakban kevés csapadék hullott. Az aszály veszélye fokozódik, mivel az elkövetkező napokban sem várható jelentős eső.

A szerdaig terjedő időszakban csak elszórt záporokra lehet számítani, míg kedden reggel sok helyen erősen borult lesz az ég, és hajnalban hűvös időre lehet számítani.

Az északi területeken a hőmérséklet nem haladja meg a 3 fokot, míg a fagyzugokban ennél is hidegebbre lehet számítani, akár 0 fokig is lecsökkenhet a hőmérséklet.

Azonban napközben gyorsan melegszik majd a levegő, és a délelőtti órákban 17-20 fokos hőmérsékletre lehet számítani. Estére derült idő várható, és a hőmérséklet 13-18 fok között alakul.Bár a fagyosszentek után nem kell frontokra számítani, az allergiásoknak érdemes figyelniük a magas pollenkoncentrációra és UV-szintre.

A középső területeken magas pollenkoncentráció várható, és az UV-sugárzás is magas lesz, így óvatosan a napozással!

Hirdetés