Kezdőlap EGÉSZSÉG Világszerte terjed a majomhimlő – Ezek a tünetei és így terjed

Világszerte terjed a majomhimlő – Ezek a tünetei és így terjed

Hirdetés

Világszerte egyre szélesebb körben terjed a rettegett majomhimlő-betegség. A vírusos fertőzés bizonyos esetekben nagyon veszélyes lehet, így nem árt tisztában lenni a főbb tüneteivel és terjedési módjaival.

 

Hirdetés

 

Ahogy arról a Blikk is beszámolt, a majomhimlő egy igencsak ritka vírusfertőzés, amely nagyon nehezen terjed emberek között, az elmúlt időben azonban egyre több fertőzöttet regisztráltak szerte a világban, köztük több európai országban, például az Egyesült Királyságban, Portugáliában, sőt, most már Németországban is, ami a szakemberek figyelmét is egyre jobban felkeltette.

Németországban a közegészségügyért felelős Robert Koch Intézet (RKI) például már egy figyelmeztetést is kiadott a betegség terjedése miatt.
Ők egyrészt az orvosokat figyelmeztették arra, hogy bizonyos bőrelváltozással járó megbetegedések mögött akár a majomhimlő is állhat. Másrészt a meleg és biszexuális férfiak figyelmét hívták fel arra, hogy ha egy másik férfival való szexuális együttlét után bármilyen szokatlan bőrelváltozást észlelnek magukon, azonnal kérjenek orvosi ellátást – adta hírül az Index.

A vírus hamarosan akár hazánkban is megjelenhet így nem árt tisztában lenni a tüneteivel, illetve érdemes tudni azt is, hogyan terjed az emberek között.

A majomhimlő főbb tünetei

A betegség lappangási ideje körülbelül 7-14 nap. A kezdeti tünetek jellemzően influenzaszerűek: például láz, hidegrázás, kimerültség, fejfájás és izomgyengeség, ezek után következik be a nyirokcsomók duzzanata, ami általában azt jelzi, hogy a szervezet felvette a küzdelmet a fertőzés ellen.A majomhimlő-fertőzést a már széles körben elterjedt himlővírusoktól a duzzadt nyirokcsomók kialakulása különbözteti meg– közölte a fertőzés megelőzésével és kezelésével foglalkozó szervezet (CDC).

Ezt követően a más himlővírusokra is jellemző kiütés következik be az arcon és a testen, beleértve a száj belsejét, valamint a kézfejet és a talpat is.

A fájdalmas, duzzanatok folyadékkal telnek meg, és gyakran a bőr gyulladása miatt vörös körök veszik körül. A CDC szerint ugyanakkor a kiütések két-három hét alatt megszűnnek.„A kezelés általában tüneti, mivel nem állnak rendelkezésre specifikus gyógyszerek a vírus ellen. Van azonban egy vakcina, amellyel megelőzhető a betegségek kialakulása” – mondta Jimmy Whitworth, a London School of Hygiene & Tropical Medicine nemzetközi közegészségügyi professzora.

Hogyan terjed a majomhimlő?

A szakértők szerint a majomhimlő vírus terjedéséhez nagyon szoros kapcsolatra van szükség egy már megfertőződött emberrel.A fertőzés a sérült bőrön vagy a nyálkahártyán keresztül cseppfertőzéssel juthat be az ember szervezetébe– mondta Neil Mabbott, a skóciai Edinburgh-i Egyetem állatorvosi egyetemének immunpatológiai tanszéke. .

„Amikor a sérülések begyógyultak, a varasodások (amelyek fertőző vírust is hordozhatják) por formájában a levegőbe juthatnak, amelyet mások is belélegezhetnek” – mondta dr. Michael Skinner, az Imperial College fertőző betegségek tanszékének munkatársa.

„Az ember-ember közötti fertőződéshez azonban nagyon hosszú közös érintkezésre van szükség, mert a légutakból kiáramló fertőző váladék a levegőbe jutva hamar megsemmisül” – tudatta a CDC.

„A majomhimlő ugyanakkor súlyos megbetegedést okozhat. Az ilyen típusú majomhimlővírus okozta halálozási arány ugyanakkor mindössze 1% körüli volt az előző években. Ezek is leginkább a szegényebb országokban fordultak elő, ahol korlátozott volt az egészségügyi ellátás a betegek számára” – mondta Michael Head, a majomhimlővírus egyik vezető kutatója.

A fejlett világban azonban nagyon szokatlan lenne néhány súlyos esetnél többet látni bármely járványhullámban, és szinte biztos, hogy nem fogunk koronavírus szintű megbetegedéshullámot tapasztalni– tette hozzá Head.

A szokásos háztartási fertőtlenítőszerek szerencsére azonnal megölik a majomhimlővírust, így a rendszeres takarítás és fertőtlenítés a legjobb védekezés a megbetegedés ellen – írja a CNN.

Hirdetés