Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ VIGYÁZAT! Csalók vannak a Facebook-on, akik minden adatod ellophatják. Mutatjuk mire kell...

VIGYÁZAT! Csalók vannak a Facebook-on, akik minden adatod ellophatják. Mutatjuk mire kell figyelned!

Hirdetés

Egy újabb csalás a Facebook felhasználók köreiben: ha olyan ember kéri az ismeretségeteket, akivel már ismerősök vagytok, akkor nagy valószínűséggel csalók áldozatául estetek.

A csalók terve a következő:

Készítenek egy másolatot az eredeti profilról amely bármelyik Facebook felhasználóé lehet. Az eredeti fotók és információk csak másolatok, majd a rosszakarók a kiválasztott személy ismerőseinek elküldik a felkérést a barátságra. Sokan felismerik a nevet és rögtön elfogadják a felkérést. Ha meg vagytok győződve afelől, hogy ez a második profilja az ismerősötöknek, vagy rokonotoknak akkor ne fogadják el újra a jelölését.

Hirdetés

A szakemberek arra figyelmeztetnek bennünket, ha elfogadjuk az ilyen “hamis” ismerősök jelölését akkor ezek a csalók minden személyes információhoz hozzáférnek és felhasználhatják a saját érdekükben (láthatják a posztokat, a születési évet, a képeket és mindent amit megosztotok magatokról).

Ezek a csalók üzeneteket küldhetnek az ismismerőseiteknek a ti nevetekben a másolt profiloldalról, hogy minél több információhoz jussanak sőt pénzt is kérhetnek kölcsön. A legtöbb esetben a megszerzett információk birtokában lévő csalók hamis számlaszámot használnak fel az ismeretségi körötökből kölcsönkért összeghez, egyértelmű hogy ezt a kölcsönkért összeget soha senki sem fogja visszafizetni. Legyetek óvatosak és figyeljetek, ha egy olyan személy jelöl be újra ismerősnek, aki már szerepel az ismerőseitek között, akkor ne siessetek elfogadni a jelölést, előbb gondolkodjatok!

Az ismeretlen emberek jelölését pedig ne fogadjátok el. A szakemberek azt javasolják a felhasználóknak, hogy figyeljenek a biztonságra, a legjobb megoldás az, ha csak az ismerősök láthatják a profil adatokat, a fényképeket és más információkat.

Most pedig ismerkedjetek meg egy felhasználó történetével aki figyelmetlensége miatt szembekerült a csalókkal

Egy napon kaptam egy baráti felkérést Katitól, ő egy távoli rokonom akivel nagyon ritkán beszélek és eléggé érdekesnek tűnt nekem ez a felkérés hiszen az ő neve már szerepelt az ismerőseim listáján. Hirtelen arra gondoltam , hogy Katinál valami probléma fordulhatott elő, meghibásodott a rendszer ezért elfogadtam még egyszer a jelölést. Néhány perc múlva kaptam egy üzenetet az “új ” barátnőmtől aki egy rövid beszélgetés után a következőt mondta:” Annyira boldog vagyok kaptam 200.000 forintot a Nemzeti Segítség Társaságtól! Ők támogatják a kevés bevétellel rendelkező személyeket, a sérült személyeket vagy az olyan embereket mint mi, segítségünkre van abban, hogy valamit elérjünk az életben. Abban a percben rögtön rájöttem, hogy csalók áldozatául estem. Értesítettem az igazi ismerősömet akinek a profilja még aktív volt mivel az oldala le volt másolva.

Közben azt is észrevettem, hogy a “hamis” Katinak csak 34 ismerőse van, akikkel ugyanabban az időben lettek ismerősök, mint velem és néhány fotó is feltűnt. A beszélgetés közben észrevettem néhány banális nyelvtani hibát amely azt eredményezte, hogy ismét a csalók jussanak eszembe. Az én esetem csak egy a sok közül több ezren estek áldozatául az ilyen fajta csalásnak.

Fogadjátok meg a következő tanácsokat, hogy megvédjétek magatokat a csalóktól

1. Nézzétek meg alaposan ki jelöl ismerősnek. Győződjetek meg afelől, hogy az új felkérés nem egy olyan személytől származik aki már szerepel a listátokon.

2. Jegyezzétek meg az ismerőseitek oldalait is feltörhetik ezért ne nyissatok meg meggondolatlanul minden tőlük kapott linket.

3. Figyeljétek az üzenetek helyesírását, a csalók mindig banális helyesírási hibákat ejtenek.

4. Kísérjétek figyelemmel az ismerőseitek tevékenységét és figyelmeztessétek őket, ha a gyors és befektetés nélküli bevételről, vagy anyagi segítségkérésről láttok információkat, amelyeket elvileg ők osztanak meg. Próbáljátok meg ismerőseiteket rögtön értesíteni, ha nem a megszokott tevékenység folytatását veszitek észre az oldalukon.

Ha valaki csak ritkán használja a Facebook-ot lehet, hogy észre sem veszi, hogy az oldala fel volt törve, vagy le volt másolva. Ne feledjétek a személyes biztonságotok a ti kezetekben van!

Forrás: bidista.com

Hirdetés