Kezdőlap AKTUÁLIS Ha automatánál veszel le pénzt, nagyon figyelj, minden pénzed odavész

Ha automatánál veszel le pénzt, nagyon figyelj, minden pénzed odavész

Hirdetés

Manapság egyáltalán nem ritka, hogy az internetes bűnözés egyre nagyobb teret élvez, viszont van egy ennél rosszabb hírünk is.

 

Hirdetés

A New York-i rendőrség nem rég arról számolt be, hogy az utóbbi időben egy újfajta módszert találtak ki a tolvajok a kártyán lévő pénzek leemelésére, amit nem árt ismernünk, ugyanis nem tudhatjuk mikor próbálják ki ezt a fajta módszert Magyarországon is a csalók.

A dolog úgy néz ki, hogy 2-4 fős csapatokból álló tagok kifejezetten az időseket várják mikor sétálnak az ATM-hez. Az automaták mellé a földre hamis pénzt helyeznek el, mintha leejtette volna valaki azokat.

Kivárják, amíg az “áldozat” felbukkan, a felvételkor meglesik a PIN-kódját, majd mielőtt a bankkártyát kivenné az adott személy, segítőkészséget színlelve odalépnek hozzá, hogy leejtette a pénzét.

Amíg a pénzért lehajol az áldozat, addig a csalók egy gyors mozdulattal kiveszi az ATM-ből a bankkártyát és egy hasonló, hamis bankkártyát tesz a helyére, majd gyorsan eltűnnek a helyszínről.Nagyon rövid időn belül egy másik automatánál a megszerzett PIN-kóddal leemelik a kártyán lévő maradék pénzt.

Ha lehajol az áldozat a csali készpénzért, akkor egy villámgyorsan dolgozó rabló kirántja a bankkártyáját az ATM-ből, időnként még azonos grafikájú másikat is tesz a helyére, majd a körülményektől függően a banda többé vagy kevésbé látványosan távozik a tett helyszínéről.

A csalók kifejezetten az idősebb áldozatokra koncentrálnak, mivel ők már nem látnak olyan jól, lassú a mozgásuk és feledékenyek is.

A fent említett bűnözési-forma egyelőre hazánkban még nem jelent meg, nem árt azonban óvatosnak lenni.

Hirdetés