Kezdőlap AKTUÁLIS Váratlan bejelentést tett a kormány – MINDEN MAGYAR ÉRINTETT!!!

Váratlan bejelentést tett a kormány – MINDEN MAGYAR ÉRINTETT!!!

Hirdetés

Szokásos csütörtöki Kormányinfóját tartja ma gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Tegnap kormányülés volt, az ott született döntéseket ismertetik.

A Kormányinfón elhangzott:

A két fő kérdés, amiről Brüsszelben szó van, az Eu-s költségvetés módosítása és Ukrajna támogatása. Gulyás Gergely szerint mindkét téma előkészítetlen, nem világos, hogy miért és hogyan kéne módosítani az uniós költségvetést.

Hirdetés

A kifizetéseket Lengyelország és Magyarország esetében a bizottság jogellenesen visszatartja.
Ukrajna csatlakozása ügyében az a helyzet, hogy még az európai bizottság szerint sem teljesítette Ukrajna a következményeket. Se Ukrajna népességéről, se területéről nem lehet jelenleg pontosat mondani, de hatástanulmányt sem készítettek arra, hogy milyen pénzügyi vonzata van Ukrajna csatlakozásának az Unióra nézve. Mindeközben pedig a nyugat-balkáni országok ügyét tovább húzzák. Ezekben a kérdésekben tehát Magyarország nem tud támogatást adni. Senki nem él vétójoggal, de ha egy tagállam véleménye eltér a bizottság javaslatától, akkor nem jön létre közös döntés. Magyarország az állampolgáraihoz fordult a véleményükért ezekben a fontos kérdésekben.

Kamatstop

A kormány döntött a kamatstopokról. A lakosság védelme kiemelt fontosságú ebből a szempontból is – ismertette Gulyás Gergely. A kamatok csökkennek ugyan, de a jelenlegi kamatszint mellett még indokolt a védelem:

  • A kis és közepes vállalkozások kamatstopját április 1.ig meghosszabbítják.
  • Július 1-jéig pedig a lakossági kamatstopot hosszabbítják meg, ez 300ezer családot érint.
  • A diákhitel kamattámogatását is 2024. július 1-ig meghosszabbítják.Zöldenergia

A kormány korábban döntést hozott arról, hogy pályázatot ír ki a lakosság számára 70 milliárd forint értékben napelemre és a zöldenergia tárolására is. Most pedig az a döntés született, hogy költségvetési támogatást adnak a vállalkozásoknak is tárolókapacitások létesítésére. A pályázatot hamarosan ki fogják írni, 2026. április 30-ig kell a pályázatban vállaltakat végrehajtani. Jár hozzá rendszerhasználati díj kedvezmény is és a rendszerhasználati díj átvételi része alól is mentesülnek ezek a vállalkozások 2026-ig – ismertette Gulyás Gergely, aki szerint ezzel az ország széndioxid kvótái is megmaradhatnak, amit el lehet adni, és az komoly költségvetési bevételt hozhat.

Hirdetés
loading...