Kezdőlap AKTUÁLIS Váratlan bejelentés jött a rezsivédelemről, aminek sokan nem örülnek majd

Váratlan bejelentés jött a rezsivédelemről, aminek sokan nem örülnek majd

Hirdetés

Az MVM, Magyarország legnagyobb gáz- és villamosenergia-szolgáltatója, nemrégiben közzétette az első féléves számainak részleteit.

 

Hirdetés

Ezek alapján kiderült, hogy 2023 első hat hónapjában az MVM közel kétszer annyi rezsitámogatást kapott, mint amennyit egész évben 2022-ben kapott. Ez a jelentős növekedés magában hordoz néhány érdekes tényezőt, amelyekről érdemes beszélni.

Az MVM első féléves jelentése kiemeli, hogy a gáz- és villamosenergia árak az ellátási bizonytalanságok miatt 2022 nyarán újabb rekordokat döntöttek. Azonban ezek az aggodalmak nem váltak valóra 2022 és 2023 télen, és az árak 2023-ban stabilizálódtak. Ennek ellenére az MVM mégis magasabb beszerzési költségeket jelentett be mind a gáz, mind az áram tekintetében.Az MVM gáz-beszerzése például 497 715 millió forinttal nőtt 2023 első félévében, annak ellenére, hogy a piaci árak jelentősen csökkentek (57,4 százalékkal kevesebb, mint 2022 első félévében). Ennek az emelkedésnek két oka lehet: először is, korábbi időszakban megkötött fedezeti ügyletek hatása, másodszor pedig a korábbi időszakban magasabb áron beszerzett gáz értékesítése az első fél év során.

Az áram esetében is hasonló helyzet alakult ki, a villamosenergia beszerzés költsége 98 944 millió forinttal nőtt, annak ellenére, hogy a villamosenergia termékárak is korrigálódtak (53,2 százalékkal csökkentek 2022 első félévéhez képest). A növekedést az MVM szerint részben az átalakuló beszerzési struktúra és a korábbi fedezeti ügyletek elszámolása okozza. Az MVM tehát tervezetten járt el, a határidős ügyletek segítségével próbálták csökkenteni a kockázatot az árváltozásokkal szemben.Az MVM jelentése említést tesz a rezsivédelemről is. 2023 első félévében az MVM 721 212 millió forint támogatást kapott a magyar rezsivédelmi szolgáltatás ellentételezésére, valamint 44 356 millió forintot a cseh ársapka miatt. Az MVM-nek nincs megfelelő forrása a rezsivédelem és a költségek ellentételzésére, és így a támogatást közpénzből kapta.

Ezen kívül az MVM jelentése kiemeli a rendszerhasználati díj növekedését is, amelynek köszönhetően az állami cég 128 milliárd forintot keresett, és az osztalékfizetést az állam részére, ami 108 milliárd forint.Az MVM jelentése rávilágít arra, hogy a rezsitámogatások és a rezsiköltségek szorosan kapcsolódnak, és a központi szerepet játszanak a cég pénzügyi helyzetében. Az államnak fontos szerepe van a rezsivédelem támogatásában, és az árak alakulásában, amelyek közvetve befolyásolják a fogyasztókat. Az MVM komplex stratégiával igyekszik kezelni az árváltozásokat és a piaci kihívásokat, miközben az energiabiztonság és az ellátás folyamatosságának fenntartására törekszik.

Hirdetés