Kezdőlap EGÉSZSÉG Változókorban vagy? Ezek a betegségek csak a nőket fenyegetik!

Változókorban vagy? Ezek a betegségek csak a nőket fenyegetik!

A menopauza a női szervezetben előbb vagy utóbb bekövetkezik, melynek során a reproduktív ciklus teljesen megszűnik. A menopauzális átlagéletkor 51 év, de 55 éves korukra a nők jellemzően 90%-nál már megjelenik. Lehet szó emellett korai (40 év előtt) és kései (60 év felett) menopauzáról is. 

A természetes folyamat során a petefészek működése fokozatosan leáll, a ciklus szabálytalan lesz és az ösztrogéntermelés egy idő után teljesen leáll. A jelentős hormonális változások következtében számos egészségügyi állapot kialakulásának nő a kockázata és meglévő betegségek is rosszabbodhatnak.

A következőket érdemes észben tartani.

Csontritkulás 

Menopauza után a csontképzés és a csontsűrűség csökken, aminek következtében a csonttörések megjelenése és csontritkulás kialakulásának kockázata jelentősen növekszik. A combnyak, a csigolyák és a csukló a leginkább érintett területek.

Ahhoz, hogy ennek elejét vehesd, érdemes fokozottan odafigyelni a táplálkozásra és a mozgásra. Fontos a megfelelő D-vitamin, kalcium, K-vitamin és magnézium bevitele élelmiszerekkel, és ha szükséges, étrend kiegészítőkkel.

Nem szabad megfeledkezni, a rendszeres, akár mérsékelt testmozgásról sem, ugyanis az serkenti a csontok anyagcseréjét, átépülését és fokozza az erőnlétet, ami elengedhetetlen.

Súlygyarapodás

A menopauza után a szervezet kevesebb tápanyagot igényel, ami akár 200-400 kcal kevesebbet is jelenthet. Emiatt, ha nem változtatsz az étkezéseden vagy általánosan az életmódodon, az a ruháidon is meg fog érződni.

 Szív- és érrendszeri problémák

A szív-érrendszeri betegségek jelentik az elsőszámú halálozási okot a magyar lakosság körében mind a férfiakat, mind a nőket illetően. A menopauza során, mivel csökken az ösztrogénszint, megnövekszik a kardiovaszkuláris kockázat is.


Hogy a betegségek kialakulását megelőzhesd, fontos, hogy tudatos életmódváltáson menj keresztül. Mozogj rendszeresen, hagyd abba dohányzást, csökkentsd minimálisra az alkoholfogyasztást és táplálkozz egészségesen.

Vizelet inkontinencia

Szintén az ösztrogénszint csökkenés következménye, hogy a húgy- és ivarszervek rugalmassága csökken, ezért bizonyos élethelyzetekben kicsuroghat egy kis vizelet a visszatartás problémája miatt.

tudasfaja.com

loading...