Kezdőlap AKTUÁLIS Változás lép életbe a receptek kiváltásánál!

Változás lép életbe a receptek kiváltásánál!

Hirdetés

A gyógyszerkiváltás egy banki tranzakcióra fog hasonlítani. Nem csoda, hogy sokan idegenkednek tőle. 

Hirdetés

Novembertől e-receptre írják fel a gyógyszereket, azaz az orvos az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzíti, kinek, milyen gyógyszert rendelt, a patikusok pedig innen olvashatják ki.

Az e-recept bevezetésével a papíralapú beutalók és receptek sem szűnnek meg, továbbra is lehet majd kézzel vényt írni, például akkor, ha az orvos háznál ír fel betegének orvosságot. Idővel az e-recept és az e-beutaló kiszoríthatja a papíralapú rendelést, de hogy ez milyen gyors lesz, az majd a gyakorlatban, a rendszer működése közben dől el. Körülbelül egy évig még biztosan használatban marad a hagyományos vény is, de ha a beteg igazolja magát a patikában, akkor is megkapja a gyógyszerét, ha a klasszikus vényt otthon felejtette – olvasható az inforadio.hu-n

A gyógyszerkiváltás ettől kezdve erősen hasonlítani fog egy banki tranzakcióra. A páciensnek igazolnia kell magát a taj-számával vagy elektronikus személyi igazolványával, s ha megkapta a gyógyszert, akkor átvételi elismervényt kell adnia a patikusnak. Az e-recepttel alapesetben mindenki csak a saját nevére felírt gyógyszert válthatja ki.

Ha egy felnőtt családtagnak vagy egy szomszédnak kell elhozni a gyógyszerét, akkor szabályos meghatalmazás kell, vagy kérni kell az orvostól a régi vényt helyettesítő papírt, amit már olyan szabadon lehet használni, mint a maiakat.

Az új rendszerben több adathoz jut az egészségbiztosító is, most csak a kiváltott recepteket tartják nyilván. Az e-recept rendszerben az orvos is láthatja, hogy a beteg mit váltott ki, s mit nem. 

Már több helyen tesztelik az új rendszert.

Forrás

Hirdetés