Kezdőlap AKTUÁLIS Változás jöhet a fizetéseknél, rengeteg magyart érint

Változás jöhet a fizetéseknél, rengeteg magyart érint

Hirdetés

A Profession.hu friss kutatása szerint jelentős változás figyelhető meg a munkavállalók és munkáltatók béremelésre vonatkozó várakozásaiban.

 

Hirdetés

Míg korábban kevesebb munkavállaló számított bérrendezésre, addig most többen reménykednek emelésben, mint amennyien ténylegesen kapni fognak. A vizsgálatból az is kiderül, hogy 2024-ben a legtöbb béremelésre a fizikai munkaerőt foglalkoztató nagyvállalatok dolgozói számíthatnak.

Az idei felmérésben több mint 500 vállalat vett részt, és az eredmények alapján kevesebb munkaadó tervez emelést a fizetéseken, mint amennyi az előző évben emelt. A tervezési fázisban azonban továbbra is tízből hat cég jelezte béremelési szándékát.Az előző évben pedig végül több vállalatnál történt bérfejlesztés, mint ahogy azt eleinte tervezték.

A bérfejlesztést tervező cégeknél a legtöbb esetben (tízből hét) teljes szervezetre kiterjedő, általános béremelést terveznek. Az előző évben megvalósult emelések átlagos mértéke hasonló volt a tervezettekhez képest, átlagosan 12,5%-os növekedést mutatva. Azonban a vállalatok 43%-a kisebb mértékű béremelést tervez idén, mint az előző évben.

A kutatás szerint 2023-ban a munkavállalók 74%-a kapott fizetésemelést, rendszeres juttatást, vagy egyösszegű bónuszt. Az emelésben részesültek 61%-a fizetésemelést kapott, 8%-uk rendszeres juttatásban részesült, míg 14% egyösszegű juttatásban vagy fizetéskiegészítésben.Az idei évre vonatkozóan a munkavállalók elvárásai magasabbak az előző évekhez képest. A megkérdezettek 74%-a úgy gondolja, hogy emelni fognak a fizetésén vagy más juttatásokban.

Azonban sokan közülük nem elégedettek a várható emelés mértékével, és magasabb összeget várnak, mint amekkorát reálisnak tartanak.

A kutatás eredményei alapján a munkavállalói aktivitás a munkaerőpiacon továbbra is fokozott. A cégek felismerik ennek lehetőségeit és kockázatait, és fontosnak tartják a munkavállalók megtartását.A béremelések egyik fő célja a munkaerő megtartása, valamint a szakemberek megszerzése a versenytársakkal szemben.

A Profession.hu kutatása rávilágít arra, hogy ez a két szempont továbbra is meghatározza a béremelések irányát a vállalatoknál.

Hirdetés