Kezdőlap EGÉSZSÉG Üzenet minden nőnek – Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, azonnal menj orvoshoz!

Üzenet minden nőnek – Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, azonnal menj orvoshoz!

A petefészek hónapról hónapra felszabadít egy petesejtet, amely a petevezetékbe kerül. Ha megtermékenyül, akkor az anyaméhbe száll le, ahol beágyazódik. Azok a petesejtek, amelyek nem termékenyülnek meg, felszívódnak a reproduktív szervekből.

 

A petefészek felelős a petesejtek éréséért, azok felszabadításáért és a nemi hormonok, mint az ösztrogén és a progeszteron termeléséért. Mindez a tüszőkben zajlik le.

Ártalmatlan ciszták

A menstruációs ciklus közepén az érett petesejt kiszabadul a felrepedt tüszőből, hogy képessé váljon a megtermékenyítésre. Előfordul, hogy a tüsző nem reped fel és nem ereszti szabadon a petesejtet. Ilyenkor a tüsző tovább nő és tüsző ciszta alakul ki.  Az is megtörténhet, hogy a petesejt kiszabadul a tüszőből, de ezután abban felgyülemlik a folyadék. Ezt nevezik sárgatest cisztának. Ezek a ciszták nem okoznak gondot és néhány menstruációs ciklus után eltűnnek, kezelés nélkül is.


Ártalmas ciszták

Ezen kívül léteznek bizonyos típusú ciszták, amelyek nem kapcsolódnak a normál menstruációhoz. A leggyakoribbak közé tartoznak a dermoid ciszták, a cisztadenómák és az endometriómák. Ezek a kóros formációk nagyon nagyok lehetnek, és meglehetősen veszélyes szövődményekhez vezethetnek, mint a torzió és a vérzés.

A petefészek ciszták, amelyek a menopauza után következnek be, gyakran rosszindulatúak. Ezért az orvosok azt javasolják, hogy rendszeresen végeztessünk kismedencei vizsgálatot.

Lehetséges kockázati tényezők

Bár a petefészek-ciszta kialakulásával nem kell mindenkinek számolnia, vannak olyan tényezők, amelyek növelhetik a veszélyt. Például azt találták, hogy a fogamzásgátló gyógyszerek hosszú távú szedése fokozott kockázatot jelent. Az endometriózis vagy a kismedencei fertőzés is hozzájárulhat a petefészek ciszták kialakulásához.

Tünetek

Az esetek többségében a petefészek-ciszták tünetmentesek, azonban ha növekedek, akkor a nők kismedencei fájdalmakat, puffadást és elnehezedő érzést tapasztalhatnak meg a hasban.

A rákos ciszták gyakran befolyásolják a menstruáció időtartamát és / vagy súlyosságát, okozhatnak súlycsökkenést, rendkívüli fáradtságot és abnormális hüvelyi vérzést.


Kezelési módszerek

A ciszta méretétől, szerkezetétől és tüneteitől függően a kezelőorvos hormonális tablettákat írhat fel, vagy ajánlhat sebészeti beavatkozást. A műtétnek két fő típusa van: a laparoszkópia (minimálisan invazív módszer) és a laparotómiás módszer (nagy bevágás a hason).

Nincs konszenzus az egészségügyi szakemberek körében a házi gyógymódokat illetően. Egyes szakemberek véleménye szerint a gyógyteák, mint a kamilla, a menta és a szeder, enyhíthetik az izomfeszülést és nyugtatólag hatnak.

Sajnos nem tudjuk teljesen megakadályozni a petefészek-ciszták kialakulását, de képesek vagyunk minimalizálni a kockázatot.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a stressznek való állandó kitettség a petefészek-ciszta kialakulásához vezethet. Próbálj meg megbirkózni az érzelmi stresszel, meditáció, jóga, légzésterápia és más relaxációs technikák segítségével.

Azt is megállapították, hogy a túlsúly vagy az elhízás drámaian növelheti a petefészek-ciszták kialakulásának esélyeit. Ezért javasolják a szakértők a rendszeres fizikai aktivitást és az egészséges testsúly fenntartását annak érdekében, hogy csökkenteni lehessen számos egészségügyi probléma, beleértve a petefészek ciszták kialakulását is.

Napjainkban a szója termékek egyre népszerűbbek, különösen a vegetáriánusok között. Azt tudtad, hogy a feldolgozott szójababok ösztrogénszerű összetevőket tartalmaznak, amelyek zavarják a hormonális egyensúlyt és növelhetik a petefészek-ciszták kockázatát?Bizonyos gyógynövény készítmények, mint a poloskavész, a máriatövis, az illatos barátcserje és a maca gyökér hasznosnak bizonyulnak a hormonszint szabályozásában. Azonban több bizonyítékra van szükség, és az esetleges kiegészítések alkalmazása előtt érdemes konzultálni a kezelőorvossal.

tudasfaja.com

loading...