Kezdőlap AKTUÁLIS Új szabályok lépnek életbe az ATM-eknél – rengeteg ügyfél pénzét érinti

Új szabályok lépnek életbe az ATM-eknél – rengeteg ügyfél pénzét érinti

Hirdetés

A papíron ingyenes készpénzfelvételi lehetőségek hátterében rejlő díjak és tranzakciós illetékek a gyakorlatban meglehetősen érezhetővé válnak.

 

Hirdetés

Bár a bankok a tranzakció után nem számolnak fel díjat, az államnak fizetendő tranzakciós illeték költségét jellemzően az ügyfelekre hárítják át. Ez a költség komoly terhet jelenthet, főleg a nagyobb összegek kivétele esetén.

Az állami szabályozás lehetőséget biztosít arra, hogy az ügyfelek nyilatkozatuk révén díjmentesen juthassanak hozzá készpénzükhöz, de az összeghatárok idővel elavulttá válnak a bérek és nyugdíjak növekedése miatt.

2014-ben az átlagos fizetés 96,3 százaléka, illetve az átlagöregségi nyugdíj 99,6 százaléka volt díjmentesen felvehető. 2023-ban azonban már csak 38,5 százalék, illetve 69 százalék.

A készpénzfelvétel tranzakciós illetékének növekedése évek alatt érzékelhetővé vált. 2014-ben egy 150 ezer forintos készpénzfelvétel 34 forintba került volna, míg 2023-ban már 1 436 forint. Az öregségi nyugdíjak esetében is hasonló a helyzet.2014-ben az átlagöregségi nyugdíj 99,6 százaléka volt díjmentesen felvehető, míg 2023-ban ez a szám 69 százalékra csökkent. A különbség magában hordozza azt a tényt, hogy az infláció miatt a jövedelmünk egyre kisebb részét tehetjük díjmentesen készpénzzé.

A 2023. július 1-től életbe lépett szabályozás lehetőséget teremt arra, hogy az ügyfelek havi két alkalommal, összesen 40 ezer forintig díjmentesen vegyenek fel készpénzt boltok pénztáraiban. Bár ez egy jó alternatíva lehet, a gyakorlatban nem minden üzletlánc kínálja ezt a szolgáltatást.

A helyzet tovább bonyolódik a Revolut által kínált lehetőségekkel. A Revolut legkisebb csomagja 75 ezer forint ingyenes készpénzfelvételt tesz lehetővé.Ezen túlmenően a nagyobb csomagok 150 ezer, 300 ezer vagy 750 ezer forintos összeghatárokat is kínálnak, bár ezekért már díjat kell fizetni. Ezen újításoknak köszönhetően havonta akár 265 ezer forintot is díjmentesen felvehetünk, bár ez némi macera és legalább három részletben történik.

A jelenlegi szabályozás, illetve a bankok által kínált lehetőségek azt mutatják, hogy az infláció, a bérek és nyugdíjak növekedése, valamint az állami szabályozások együttes hatása egyre szűkítik azokat az összegeket, amelyeket díjmentesen vehetünk fel a banki számláinkról.A folyamat eredményeképpen a jövedelmünk egyre kisebb részét tehetjük ingyenesen készpénzzé, ami rávilágít arra, hogy a pénzintézetek világában a készpénzfelvétel korántsem olyan ingyenes, mint ahogyan elsőre látszik.

Hirdetés