Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Tudományosan bizonyított – Ezt teszi a nagyszülőkkel az unokákra való vigyázás!

Tudományosan bizonyított – Ezt teszi a nagyszülőkkel az unokákra való vigyázás!

Hirdetés

A gyermek Isten ajándéka. Csodálatos dolog megtudni, hogy hamarosan gyermekünk lesz, ám ennél egy cseppet sem kevésbé nagyszerű érzés az, amikor rájövünk, hogy hőn szeretett gyermekünknek születik hamarosan csemetéje.

Egy nagyszülő életében az unoka érkezése hatalmas mérföldkő. Az unoka fénysugár, öröm, boldogság, értelmet ad a mindennapoknak, kifejezetten akkor, ha a nagyszülő már nem dolgozik.

Hirdetés

Annál alapvetőbb dolog nem is létezik a világon, minthogy feltétel nélkül szeretjük gyermekeinket és unokáinkat.

Tanulmány a témában

Az ember fejlődése és viselkedése című folyóiratban publikáltak egy tanulmányt, amely a nagyszülő-unoka viszonyt is mélyrehatóbban vizsgálja. Arra következtetésre jutottak, miszerint az unokákkal való foglalkozás, a rájuk való vigyázás élethosszt növelő hatással bír.

A vizsgálat 500, 70 évet betöltött személy részvételével történt. A vizsgálati személyek egy része rendszeresen felvigyázója volt unokáinak, míg a másik részük nem. Azt figyelték meg, hogy azok között, akik gyakorta foglalkoztak unokáikkal, a halálozási ráta alacsonyabb volt, mint a másik csoportban, akik nem töltöttek időt a gyermekekkel.

Ebből leszűrhető, hogy az unokák nevelésében betöltött szerep élethosszabbító hatással rendelkezik, ilyenkor ugyanis az történik, hogy a nagyszülő aktív marad kommunikációjában és fizikai aktivitásában, hasznosnak és fontosnak érzi magát, azután is, hogy már akár nyugdíjba vonult.

Dr. Ronan M. Factora, a Clevelandi Klinika orvosa megjegyezte: „Ha felelősséggel tartozunk valakiért, az csökkenti a stressz szintet.”

Több nagyszülő számolt be róla, hogy azon időszakban, amikor az unokájára vigyáz, sokkal fiatalabbnak és vidámabbnak érzi magát.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés