Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Titkos módszerek a paradicsom, és az uborka védelmére!

Titkos módszerek a paradicsom, és az uborka védelmére!

Hirdetés

Soha nem szoktam eldobni a hagyma külső, száraz héját, inkább összegyűjtöm egy dobozba. Később igen sokoldalúan felhasználható. Amikor ültetem ki a paradicsom, uborka, és paprikapalántákat, minden tőhöz egy maréknyi hagymahéjat, és humuszt adok. A hagyma héja valóságos csoda a kis palánták számára.

Nagyon sok betegségtől megvédi a növényeket, és közben értékes tápanyagokat is biztosít számukra. Beleforgathatjuk a száraz hagymahéjakat a földbe, de értékes főzetet is készíthetünk, melyet később öntözésre használhatunk.

Hirdetés

A főzet készítésekor ne dobjuk ki a hagymahéjat sem, vigyük ki a kertbe, és forgassuk bele a földbe a növények gyökereihez közel. A hagymahéj serkenti a virágzást, és erős fertőtlenítő hatása is van, így számos betegségtől megóvja a fejlődésben levő növényt. A hagymahéjat a komposztba is keverhetjük, hiszne igen nagy a tápértéke.

A régi öregek a friss burgonyatöveket egy vastag réteg hagymahéjjal árkolták körbe, így ki tudták védeni a Colorado bogarak támadását. Amikor padlizsánt, paradicsomot, uborkát, paprikát ültetünk, mindenképp tegyünk egy-egy maréknyi hagymahéjat az ültetőgödörbe.

A hagymahéj infúzió készítése:

10 gramm hagymahéjat áztassunk be 1 liternyi melegvízbe, majd hagyjuk állni 5 napon keresztül. Ezután használjuk öntözéshez.

Mielőtt nekifognánk uborkát ültetni, a kihúzott sorok mellé 2 cm mélységben, 15 cm távolságra öntsük bele a következő oldatot.

10 liter vízben oldjunk fel 2 gramm káliumot. 1 négyzetméter területre 2 liter oldat felhasználása szükséges.
Majd húsz perc múlva öntözzük meg a sorokat egy nátriumos oldattal. 10 liter vízhez 1 evőkanálnyit oldjunk fel.

Hirdetés