Kezdőlap EGÉSZSÉG DIÉTA ÉS FOGYÁS Te gyorsan eszel? Ezért kell mindenképpen lassítanod a tempón!

Te gyorsan eszel? Ezért kell mindenképpen lassítanod a tempón!

Hirdetés

Egy új tanulmány, amelyet a közelmúltban ismertettek az Amerikai Szív Egyesület Kaliforniai Tudományos Szekciójában kimutatta, hogy ha túl gyorsan eszünk, az számos egészségügyi problémához vezethet, beleértve az elhízást is. Nagyobb valószínűséggel alakul ki metabolikus szindróma.

 

Hirdetés

Mi az a metabolikus szindróma?

A szindrómát az energiafelhasználás és tárolás mögött rejlő zavarok okozzák. A metabolikus szindróma magában foglalja a magas vérnyomást, a magas vércukorszintet, a túlzott testzsírt a derék körül és a kóros koleszterinszintet. A szindróma növeli a szívroham és stroke kockázatát.

 

Felmérés az evés sebességével kapcsolatban

2008-ban a japán kutatók, Dr. Takayuki Yamaji, a Hiroshima Egyetem kardiológusa vezetésével, több, mint 1000 egészséges japán felnőtt bevonásával végeztek felmérést. A kutatók arra kérték őket, hogy jellemezzék étkezési sebességüket – lassú, normális vagy gyors -, és nyomon követték az egészségüket az elkövetkező öt évben.

Azt találták, hogy az elmúlt öt évben 84 embert diagnosztizáltak metabolikus szindrómával, amely egyértelmű összefüggést mutatott az étkezési sebesség és a szindróma kialakulása között. A szindróma kialakulásának mértéke 11,6 % volt a gyors evőknél, 6,5 % a normál sebességgel fogyasztóknál, és csak 2,3 % a lassú evőknél.

Azt is megállapították, hogy a gyorsan evők sokkal könnyebben szedtek fel súlyt, ami elhízáshoz és nagyobb derékbőséghez vezetett, és magasabb vércukorszinttel rendelkeztek. Az Amerikai Szív Egyesület szóvivője, Dr. Nieca Goldberg kardiológus elmondta, hogy sok kutatás kimutatta, a gyors étkezés összefügg a súlygyarapodással és más egészségügyi problémákkal.

Mi a gond a gyors étkezéssel?

“Valószínűleg azért eszik valaki többet, mert túl gyorsan eszik” – mondta Goldberg a TIME-nak. “Ha lassan eszel, akkor sokkal jobban tudatában van étkezésednek, jól megrágod az ételt, és ilyenkor lassul az emésztés is.”

“Olyan helyen étkezzünk, ahol az előírt – konyha, étkező, étterem… Ha pedig a munkaasztalodnál eszel, akkor ne dolgozz evés közben “Még akkor is, ha csak fél órád van rá, sokkal jobb, mint 10 perc alatt belapátolni az ételt, miközben e-mailekre válaszolsz.”

Ideális esetben legalább 30 percet kell szánni az étkezésre. Az ételt evés közben élvezni kell, és nem szabad elterelni más dolgokkal róla a figyelmet, mint például mobilozni, e-mailekre válaszolni, televíziót nézni stb. A munkával egybekötött evés a legrosszabb dolog.

 

Mi lehet a megoldás?

A gyorsan evőknek meg kell próbálniuk a következő módszerekkel lassítani:

Egyél egy barátoddal úgy, hogy egymással szemben vagytok.

Vágj az ételből kisebb darabokat, egyszerre kisebb falatot szedj a szádba.

Rágd tovább a falatot.

Vegyél mély lélegzetet az egyes harapások között.

Tedd le a kést és a villát a falatok között.

 

Hirdetés