Kezdőlap EGÉSZSÉG Táskás, vérbe lábadt, könnyező szem? Erről neked is tudnod kell!

Táskás, vérbe lábadt, könnyező szem? Erről neked is tudnod kell!

Hirdetés

Szemünk egyik legvédtelenebb érzékszervünk, mégis kevés figyelmet fordítunk rá. Meglepő lehet, de a leggyakoribb szembetegségek is – a szürke hályog, zöld hályog, farkasvakság, makula degeneráció – a helytelen életmódra vezethetők vissza. Sőt, a  szembetegségek mögött sokszor más komoly problémák húzódhatnak meg!

 

Hirdetés

 

A magas vérnyomással összefüggő vesebaj például súlyos látásproblémákat eredményezhet, a cukorbetegség által okozott szövődmények közül pedig szintén a szemkárosodás az egyik legrettegettebb.

A szem nem csak a lélek tükre, ahogy azt mondani szoktuk, hanem egészségi állapotunkról is sokat elárul.Számos betegség előjelei már láthatóak lehetnek a szemen vagy a szemkörnyéken jóval azelőtt, hogy ténylegesen produkáljuk a betegség tüneteit.

A szemből kiolvasható betegségek listája igencsak hosszú: a cukorbetegség, szív és érrendszeri betegségek mellet a verőértágulat, a májbetegségek, egyes rákbetegségek és néhány ritka örökletes betegség jelei is megmutatkoznak a szemen – ezért is fontos a rendszeres szemvizsgálat.

8 szemben felfedezhető jel, amely árulkodik egészségi állapotunkról:

1. Gyűrűk a szem szaruhártyáján:

Egy ritka örökletes rendellenesség, a Wilson-kór okozhatja a réz felhalmozódását a különböző szövetekben, például az agy és a máj szöveteiben. A réz lerakódhat a szemfehérje belső oldalán is, ami a laikus számára a pupilla körüli színes lemezeknek tűnhet. Ezek a „Kaiser-Fleischer-gyűrűk” önmagukban ártalmatlanok, azonban megfelelő kezelés hiányában a Wilson-kór halálos is lehet. 2. Sárga szemek:

Májbetegségek, mint a hepatitis, vagy a máj egyéb funkciózavara okozhatják a szem sárgulását. A szín az epefesték összetételének köszönhető, amely a hemoglobin lebomlása során jön létre.

  3. Véres szem:

A szemfehérje alatti rész vérzése magas vérnyomás vagy fehérvérsejt rendellenesség miatt alakulhat ki, mely hatással lehet a véralvadásra.

 4. Dülledt szem:

Jelezhet pajzsmirigy betegségeket. A pajzsmirigy hormon abnormális szintje megduzzasztja a szemkörnyéki szöveteket, ezáltal úgy tűnik, mintha a szem kidülledne.5.  Táskás szem:

A szem alatti duzzanatot a szervezet nem megfelelően működő vízháztartása is okozhatja, amely súlyos veseproblémákhoz is vezethet. Ennek elkerülésére érdemes csökkenteni a sófogyasztást, kerülni a fűszeres ételeket, mert ezek meggátolják a folyadékürítést. A táskás szem az egyik legegyértelműbb jele a vashiánynak. Ha a szervezet nem jut elegendő vashoz, vérellátási zavarok léphetnek fel, aminek következtében a szem alatti terület nem jut elegendő oxigénhez, így alakulnak ki a sötét táskák. A vashiány fáradékonyságot, állandó kimerültségérzetet vagy akár vérszegénységet is okozhat. Spenót, tonhal és olajos magvak heti fogyasztásával azonban segíthetünk pótolni a hiányt.

6. Pupilla rendellenesség:

Az egészséges emberek pupillája általában szimmetrikus. Rendszerint ugyanakkora méretűek és a fényhatásokra is egyformán reagálnak. Ha az egyik pupilla nagyobb, mint a másik, vagy fény hatására kevésbé vagy lassabban szűkül össze, akkor lehet betegség a háttérben. Például agyvérzés, agy- vagy szemideg tumor, agyi verőértágulat, szifilisz és szkerozis multiplex. Sok gyógyszer, például az allergia gyógyszerek és a drogok is okozhatják azt, hogy a pupilla kisebbnek vagy nagyobbnak tűnik.

7.  Retina problémák:

Egyes betegségek, főleg a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás, kárt tehetnek a retina véredényiben és idegeiben is.  Ez többféle formában jelentkezhet, úgy mint vérzés, sárgás folyadék szivárgása, puffadt, fehéres foltok megjelenése.8. Miről árulkodnak a könnyek?

A máj folyadéka a könny. Normális májfunkció esetén megfelelő mennyiségű könny termelődik, amely benedvesíti a szemet és kiúsztatja a szennyeződéseket.

A máj elégtelen vérellátása esetén találkozhatunk az ún. „száraz szem” jelenséggel, amely igen kellemetlen, kevés könny képződésével járó állapot, vagy ellenkezőleg: ha a jang-energia túlsúlyba kerül, a szem, pl. szeles időben a kelleténél több könnyet termel.

forrás

Hirdetés