Kezdőlap EGÉSZSÉG Tartós fejfájás, fülcsengés és hangulatingadozás? Ez a 8 jel arra utal, hogy...

Tartós fejfájás, fülcsengés és hangulatingadozás? Ez a 8 jel arra utal, hogy ez a súlyos daganat alakult ki a testedben!

Hirdetés

A jó hír az, hogy az agydaganat a világ népességének csak közel 1%-át érinti, a rossz hír az, hogy a kísérő tünetek nem igazán jellegzetesek és nehezen felismerhetőek, egyéb mindennapi betegséggel összetéveszthetővé teszik.

 

Hirdetés

 

A következőkben felsorolunk nyolc csendes, de nagyon is komoly tünetet, amely az agydaganatokat szokta kísérni.

Tartós fejfájás

A legfeltűnőbb, hogy újonnan jelentkező fejfájás bukkan fel, ami nem akar megszűnni. Ez a fejfájás az idő múlásával egyre rosszabb lesz és gyakran reggeli ébredéskor jelentkezik, amikor nő a koponyaűri nyomás az ágyban fekvés után. A fájdalom változó lehet a tumor méretétől, elhelyezkedésétől és növekedési sebességétől függően.

Enyhe látásvesztés
Az ilyen tüneteket tapasztaló betegek gyakran nincsenek tudatában, hogy mi az okozója. Legtöbben észre sem veszik, amíg rendre bele nem ütköznek bizonyos mindennapi használati tárgyakba. Ezt a károsodott perifériás látásvesztést bitemporális hemianopsziának is nevezik és a hipofízis daganatok velejárója.

Gyengeség és levertség

Az agykéreg motoros funkciókért felelős régiója indítja be és szabályozza a mozgást test szerte. A jobb oldali kéreg a test bal, a bal oldali a jobb oldalt vezérli. Ha ezen az útvonalon bárhol daganat fordul elő, akkor a jelek teljesen megszakadhatnak és az eredmény funkcióvesztés lesz. Nem feltétlen lehet fájdalmat tapasztalni, viszont előfordulhat, hogy a végtagok nem reagálnak az utasításra.

Beszédértési- és szó formálási képesség vesztése
A  szavak kiejtésének képessége és mások mondanivalójának megértése is zavart szenvedhet, dadogás is előfordulhat agydaganat tüneteként. Az agyban két régió, a Wernicke-terület és a Broca-terület felelnek azért, hogy megértsük a beszédet és szavakat legyünk képesek formálni a megfelelő izmokat aktiválva. Az agydaganat elhelyezkedés szerint ezek a területek is érintettek lehetnek és funkciójuk károsodhat.

Hangulatingadozás, furcsa viselkedés

Az agydaganatos betegeknél depresszió vagy szorongás alakulhat ki, még akkor is, ha ezek az érzelmek általában nem voltak rájuk jellemzők. Ez összefüggésbe hozható a frontális lebeny azon részén megjelenő daganat okozta hatással, amely a személyiségjegyeinkért felelős. Viselkedésbeli változások is megjelenhetnek, ideértve a dühöt, nyugtalanságot, kockázatosabb magatartást.

Halláskárosodás vagy fülcsengés

A halántéklebeny a halántékunk mögött helyezkedik el és a hangok, illetve a hallott nyelv feldolgozásáért felelős. Ha egyik oldalon hallásvesztést vagy szűnni nem akaró fülcsengést észlelsz, érdemes orvoshoz menned, hogy kiderítsd a probléma okát.

Meddőség
Az agy nagyon sok mindent irányít a testünkben, beleértve a hormontermelést is. Az agyalapi mirigyet befolyásoló tumorok túlzott mennyiségű hormontermelést vagy a normális mirigy működésének zavarát okozhatják. Ezért fordulhat elő, hogy egy agydaganatban szenvedő nő nem képes megtermékenyülni vagy anyatejet termelni szülés után.

Az egyensúly elvesztése

Ha nehezedre esik, különösen sötétben tájékozódni és hajlamos vagy egyik-másik oldalra dülöngélni, akkor ez a kisagyat érintő daganat jele is lehet, amely a koordinációért és az egyensúlyért felelős.

tudasfaja.com

Hirdetés