Kezdőlap EGÉSZSÉG Szörnyű! 6 dolog, ami elégtelen alvás következtében történik a testünkkel és az...

Szörnyű! 6 dolog, ami elégtelen alvás következtében történik a testünkkel és az elménkkel!

Mindannyian tudjuk, hogy éjszaka elegendő alvásra van szükségünk. Sajnos azonban legtöbbször – még akkor is, ha tökéletes alvókánk van, és ahogy lehajtjuk a fejünket, álomba szenderülünk – nem jutunk megfelelő mennyiségű alváshoz. Nyolc óra? Hahaha, kacagunk mi, akiknek fel kell ébredni a gyerekhez, reggel 6 órára kell járni dolgozni vagy éjszaka is fenn kell maradni, mert készülnünk kell a másnapi vizsgára vagy prezentációra.

Így következik be az alváshiány. Ébredéskor azonnal bedobunk egy kávét és végigballagunk a ködös reggelen, fáradt, karikás szemekkel és fokozott ingerlékenységgel.

A Kaliforniai Berkeley Egyetem idegtudósa megoszt velünk néhány olyan drámaian meglepő dolgot, amely az alváshiány következtében történik a testünkkel és a szellemünkkel.

De Matthew Walker PhD, a Miért alszunk c. könyv szerzője és a Kaliforniai Egyetem idegtudományi és pszichológia professzora szerint a káros hatások messze túlszárnyalják a tényt, hogy mogorvák és ingerültek vagyunk egész nap. Elmagyarázza, hogy mennyire fontos az alvás és milyen súlyos következményei vannak a hiányának, amely hatással lehet az egészségünkre.

1) Az alváshiány meggátolja az agyat abban, hogy új emlékeket tudjon létrehozni.

Lényegében ilyenkor az agyunk bejövő fiókja lezár és nem képes beengedni több információs és végeredményben úgy érezhetjük magunkat, mint egy amnéziás. Egyszerűen képtelen vagyunk új emlékeket kreálni.

2) A túl kevés alvás egy, az agyban lévő toxikus fehérje (béta-amiloid) növekedett termelődését is eredményezi.

Ez a fehérje az Alzheimer-kórhoz kapcsolódik. Miközben alszunk, ez a fehérje úgymond kimosódik az agyunkból. Ennek következtében, ha nem alszunk eleget egyik napról a másikra, akkor ezek a fehérjék felszaporodhatnak. Minél több ilyen fehérje szaporodik fel az agyban, annál nagyobb esélyünk lesz a demenciára életünk későbbi szakaszában.

3) Az éjszakai alig öt vagy hat óra alvás befolyásolja a férfiak reproduktív rendszerét.

Az alváshiány befolyásolja a tesztoszteron szintet, ami egy nagyjából 10 évvel idősebb emberének felel meg. Tehát az alváshiány képes akár 10 évvel is öregíteni az embert a férfiasság és a jóllét tekintetében.

4) Az alváshiány hatással van az immunrendszerre, és megjósolja a rák számos formájának kialakulásának kockázatát.

Mindössze egy éjszaka, melynek során csak 4-5 órát alszunk, 70%-kal képes lecsökkenteni a kritikus rákellenes immunsejtek (NK sejt =természetes ölősejt) szintjét. Ezért van az, hogy a rövid alvási periódusok előre jósolhatják számos rák kialakulásának kockázatát, mint a vastagbélrák, prosztatarák vagy az emlőrák. Az alváshiány és a rákok kockázata közötti összefüggés már olyan erős, hogy a WHO tervezi bejegyezni a rákok kockázati tényezőihez.

5) Az alváshiány káros a szív-érrendszerre.

Alvás közben a szívritmus és a vérnyomás is csökken. Erre az úgynevezett reboot-ra rendszeres szükségünk van éjjel. Ha nem alszunk eleget, akkor a szív-érrendszerünk nem tud megfelelően pihenni, a szívritmus emelkedik és 200%-kal nőhet a kockázata a halálos kimenetelő szívinfarktusnak vagy sztróknak.

6) 19- 20 óra ébrenlét után a mentális funkciónk annyira károsodhat, hogy szellemileg olyan állapotba kerülhetünk, mintha ittasak lennénk.

Már 16 óra ébrenlét után megmutatkoznak a mentális és testi tünetek. Tehát ennyit vagyunk képesek egészségesen, károsodás nélkül ébren maradni és legalább 8 óra alvásra szükségünk van, hogy a javító mechanizmusok hatékonyak legyenek. Az ébrenlét tehát egy alacsony szintű agykárosító tényezőnek felel meg.

tudasfaja.com

loading...