Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK Szeretnéd, ha többet virágozna az orchideád? Mutatunk 6 trükköt minden orchidea tulajdonosnak!

Szeretnéd, ha többet virágozna az orchideád? Mutatunk 6 trükköt minden orchidea tulajdonosnak!

Sokan megjárták, hogy megvásárolták az orchideát, hazavitték, és miután elvirágzott, bizony sehogy sem akart megint virágozni. Bosszantó lehet a dolog, de, ha eléggé ismerjük a virág természetét, akkor nem okoz gondot, hogy virágzásra bírjuk.

 

Az alábbiakban 6 trükköt mutatunk, mely segítségével újra virágozni kezd az orchideánk.

Ha gondoskodunk a megfelelő hő-, fény-, és nedvességigényről, akkor az orchidea a tél beálltáig egy évben akár 2-3 alkalommal is virágzik.

1. Figyeljük a gyökereit

Ha a növény léggyökerei jó állapotban vannak, vagyis életerősek, és nincsenek elszáradva, akkor szépen fog virágozni. Ahhoz, hogy jobban érezze magát, ajánlott olyan áttetsző edénybe ültetni, amelyiknek az oldalán kisebb lyukak vannak. Ilyet könnyen beszerezhetünk a szaküzletekben.

2.Fény

Tudnunk kell, hogy az orchidea szereti a fényt, de ne rakjuk közvetlenül tűző napra, mert könnyen égési sérüléseket szenvedhet. Szereti a meleget, azonban arra figyelnünk kell, hogy a nagy kánikulában spricceljük a leveleit tiszta vízzel időközönként. Néha jó, ha letusoljuk az egész növényt, de ne engedjünk rá jéghideg vizet. A növény közepét, a levelek találkozásánál levő részt kíméljük a közvetlen vízsugárzástól.

3.Nedvesség

Télen 1-2 hetente kell öntözni, nyáron ennél hetente. Ez a szoba hőmérsékletétől is függ. A léggyökerek mindig jelezni fognak. Ha szürkés-zöldes lesz a színük, akkor itt az ideje lenne már meglocsolni.

4.Hőmérséklet

A nappali-éjszakai hőmérséklet váltakozásával könnyen virágzásra tudjuk bírni az orchideát. Az éjszakai 15-18 fok, és a nappali 20-25 fok a legideálisabb számára.

5.Tápoldatozás

A többi más növényhez hasonlóan az orchideának is szüksége van tápoldatra. Vásároljuk direkt az orchidea számára előállított tápoldatot. Ez serkenteni fogja a virágzását.

6.Serkentés

Virágzás után vágjuk vissza a növényt. A száron levő mindenik szárcsomó egy újabb virág kibontakozására ad reményt. Vágjuk vissza a legalsó ilyen szárcsomó fölött.

loading...