Kezdőlap AKTUÁLIS Szép- kártyások figyelem! Fontos változás jön, sokan nem tudnak erről

Szép- kártyások figyelem! Fontos változás jön, sokan nem tudnak erről

Kormányrendelet alapján a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) felhasználásának veszélyhelyzetben történő eltérő alkalmazásáról szóló rendelkezés megjelent a Magyar Közlönyben.

 

A Világgazdaság cikke szerint a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv részeként döntött a SZÉP-kártya keretösszegének megemeléséről és az augusztustól történő hidegélelmiszer vásárlási lehetőségről.

Ez azt jelenti, hogy az új rendelkezések értelmében a SZÉP-kártya felhasználható lesz hidegélelmiszerek vásárlására is. Ez nagyobb rugalmasságot biztosít a kártya tulajdonosai számára, és lehetővé teszi számukra, hogy a SZÉP-kártya keretéből ilyen termékekre is költhessenek.

A friss kormányrendelet alapján a SZÉP-kártya felhasználásával kapcsolatos határozatok ismertté váltak. A következő pontokat foglalja magában a kormány döntése:  1. A SZÉP-kártya-fizetési számlára utalt egyszeri juttatás legfeljebb 200 000 forint lehet, és ez a kifizetés is számít béren kívüli juttatásnak. Ez a juttatás az éves rekreációs keretösszeg (amely jelenleg 450 000 forint) felül adható a munkáltató által a munkavállaló részére 2023. december 31-ig.
  2. A SZÉP-kártyával történő fizetés lehetőséget nyújt az élelmiszerek vásárlására is 2023. december 31-ig. Ez azt jelenti, hogy a SZÉP-kártya keretéből a kártyabirtokosok élelmiszerekre is költhetnek.
  3. A SZÉP-kártyával történő fizetés elfogadása esetén a kereskedő (gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, egyéni cég, őstermelő vagy családi gazdaság) lehetőséget kap az élelmiszer belföldi értékesítésére a munkavállaló és a társkártyával rendelkező közeli hozzátartozója részére.

A SZÉP-kártya felhasználására vonatkozó szabályozás nem terjed ki alkoholtartalmú folyadékokra, valamint dohány- és feldolgozott dohánypótló termékekre.A rendelet 2023. augusztus 1-jén lép hatályba, ami azt jelenti, hogy ettől az időponttól kezdve lehetőség lesz SZÉP-kártyával fizetni a boltokban. Azonban, mint említetted, a szállodaszövetség arra kérte a kormányt, hogy tolják ki a bevezetés időpontját szeptemberre, hogy a nyári főszezon ne szenvedjen mélyebb hatásokat.

loading...