Kezdőlap EGÉSZSÉG Szakemberek szerint nem mindig jó ötlet rábízni a gyereket a nagyszülőre!

Szakemberek szerint nem mindig jó ötlet rábízni a gyereket a nagyszülőre!

Természetesen kiben bízna meg nagyobb nyugalommal az ember, ha a gyermekét valakire rá kell, hogy hagyja, mint a nagyszülőkben? Hiszen ők már minket is felneveltek és tudják jól, hogy mi kell egy kicsinek, igaz?

Minket valóban felneveltek, de abba is bele szoktunk gondoluni, hogy az mikor volt? Az ő nevelési módszereik is fejlődtek az idővel vagy megrekedtek azon a szinten, amikor még minket láttak el?

Dr. Andrew Adesman érdekes tanulmányt végzett el 600 nagyszülő bevonásával, akiknek egy gyermekneveléssel kapcsolatos kérdőívet kellett kitölteniük. Meglepő eredmények születtek, amelyek kapcsán felmerült a kérdés, vajon mennyire biztonságos egy pici gyermeket a nagyszülőkre bízni, akik legjobb szándékuk ellenére is rejtett veszélyeknek tehetik ki őt.

Régi nevelési módszerek

Azok a nevelési módszerek, amelyeket egykoron helyesnek tartottak a szüleink, ma már nem biztos, hogy megállják a helyüket. Többek között jelenleg már egyáltalán nem javasolt hagyni a gyereket, hogy kisírja a lelkét, mondván, előbb utóbb úgyis elhallgat, megnyugszik és legalább nem lesz elkényeztetve.

Lelki támogatás

Lehetséges, hogy egy nagyszülő már nem tud olyan megoldásokkal szolgálni egy kényes lelki szituációba került kicsi gyermek számára, akinek megértésre, támogatásra és tudatos nyugtatásra van szüksége, nem pedig szidásra vagy egy nyakasra, hogy tudja, hol a helye, mint hajdanán.

Baba lefektetése

Ha a picit kiságyba kell tenni, akkor nem javasolt őt a hasára vagy az oldalára fektetve letenni aludni, hogy megelőzhessük a bölcsőhalált, ám a kérdőívet megválaszoló nagyszülők negyede ezzel nem volt tisztában.

Sajnos az is megeshet, hogy egy plüssállatot a kiságyba betéve igyekszik a nagyszülő nyugtatni a kicsit, akit azzal együtt magára is hagy. A gond akkor következik be, ha a plüssállat olyan pozícióba kerül, hogy a baba légutait elzárja és ez ellen ő éppen nem tud tenni semmit.

Lázcsillapítás

Szintén nagy kockázatot jelenthet, ha a tettre kész nagyszülő a kicsi gyermeket hideg vizes törülközőbe vagy jeges fürdőbe tesz, hogy levigye a lázát, de ez súlyos esetben hipotermiához (kihűlés) is vezethet.

Természetesen nem vitatott a nagyszülők fontossága a cseperedő gyermek életében, azonban meg kell győződni róla, hogy a nagymama és nagypapa naprakész információk birtokában van-e a kicsik ellátásával kapcsolatban. Tiszteletreméltó, hogy már felneveltek több gyermeket is, de tudjuk jól, hogy milyen ütemben halad előre a világ és mennyi tévhit dől meg naponta a gyermekgondozással, neveléssel kapcsolatban is. A kicsi a legjobbat érdemli, és ez legyen az elsőszámú szempont.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

loading...