Kezdőlap AKTUÁLIS Rengeteg család örülhet – Nem várt hír jött a decemberi minimálbérről

Rengeteg család örülhet – Nem várt hír jött a decemberi minimálbérről

Hirdetés

Czomba Sándor, a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár bejelentette, hogy a magyar kormány fontolóra veszi a minimálbér és a garantált bérminimum emelését december 1-jével, ellentétben a hagyományos január 1-i időponttal.

 

Hirdetés

Az államtitkár szerint az emelt minimálbér és garantált bérminimum előrehozása lehetővé tenné a leghátrányosabb helyzetűek kompenzálását.

A minimálbér emelése 15 százalékkal szinte már biztosnak tűnik, mivel minden érintett fél elfogadhatónak találja ezt a mértéket. Ugyanakkor a garantált bérminimum emelése kapcsán további viták zajlanak.

A munkaadók és a munkavállalók közötti megállapodás még várat magára, mivel a vállalkozói oldal a harmadik negyedéves GDP-adatokra vár, amelyek november közepén kerülnek nyilvánosságra. A bérmegállapodás aláírása azon múlik, hogy sikerül-e elkerülni a recessziót.Az év elején a minimálbér 232 ezer forintra emelkedett, míg a garantált bérminimum 296,400 forintra nőtt. Ha a javasolt 15 és 10 százalékos emeléseket elfogadják, a minimálbér 266 ezer forintra, a szakmunkás-minimálbér pedig 326 ezer forintra emelkedik.

Ez a minimálbér nettó összegét 176 ezer forintra, a garantált bérminimum nettóját pedig 217 ezer forintra emelné 2023. december 1-től.

A bérmegállapodás részeként felmerült az is, hogy össze lehetne vonni a minimálbért és a garantált bérminimumot 2027-re. Ez a változás lehetővé tenné a garantált bérminimum megszüntetését, amit az ágazati tarifarendszer váltana fel.A munkaadók és a munkavállalók között az év folyamán már konstruktív vita zajlott, és ennek részeként számos javaslat került a kormány elé, beleértve az idei évközi kompenzációt és a jövő évi béremeléseket.

A döntés meghozatala azonban még várat magára, és a gazdasági körülményektől függ. Az infláció emelkedése miatt a munkavállalók számára javasolt egyszeri 100 ezer forintos juttatás is napirenden volt, de a kormány eddig elvetette ezt a lehetőséget.

A bérmegállapodás sorsáról további fejlemények várhatók a közeljövőben, és a bérmegállapodás véglegesítése során számos tényezőt kell figyelembe venni, beleértve a gazdasági helyzetet és az inflációt.

Az elkövetkező hónapokban kiderül, hogy milyen döntéseket hoz a kormány és az érintett felek a minimálbér és a garantált bérminimum emelése kapcsán.

Hirdetés