Kezdőlap EGÉSZSÉG Rendszeresen oda adta a gyereknek a tabletet és a mobilt, ma már...

Rendszeresen oda adta a gyereknek a tabletet és a mobilt, ma már szörnyen bánja az egészet!

Hirdetés

Egy tanulmány bizonyított, hogy ha egy kisgyermek túl sok időt tölt tabletezéssel vagy mobiltelefonozással, az nagyban képes lassítani a szellemi fejlődését. Az eredményekkel a modern kori szülőket szeretnék megcélozni a kutatók. Azokat a szülőket, akik engedik kisgyermekeiknek, hogy sokat játszanak és videókat nézzenek ezeken az eszközökön.

A tanulmányt a Cincinnati Gyermek Kórház Orvosi Központban végezték el, ahol 47 egészséges kisgyermeket vizsgáltak, akik a javasoltnál több időt töltenek a fent említett eszközök képernyői előtt.

Hirdetés

A gyermekekkel kognitív teszteket, emellett MRI vizsgálatot is végeztek. Az MRI vizsgálat azt mutatta, hogy ezeknek a gyermekeknek kisebb volt a fehérállomány az agyukban, amelyben az idegrostok helyezkednek el és felelnek azért, hogy üzeneteket közvetítsenek az agy különböző területei között.

Azok a gyermekek, akiknek kevesebb az agyi fehérállománya, szellemi fejlődésükben késlekedést mutatnak, nyelvi-, gondolkodási-, beszéd- és írás-olvasási készségeik lassabban fejlődnek.

A tanulmány alapján, a javaslatokat figyelembe véve, a 18 hónaposnál fiatalabb gyermekek esetében nem szabadna engedélyezni ezen eszközök használatát, kizárólag szülői felügyelettel a videó csetet.

A 2 és 5 éves kor közötti gyermekek esetében a javasolt időtartam a napi 1 óránál többet nem szabadna, hogy meghaladja. A szülőknek ki kellene jelölniük azokat az időszakokat, helyiségeket és tevékenységeket, amikor, ahol, és amelyek végzése közben tiltott ezen eszközök használata, mint például az étkezés időtartama, a hálószoba és a lefekvés előtti időszak, stb.

“A tanulmány felveti a kérdést, vajon  az ilyen eszközök használatának bizonyos aspektusai gyakorolhatnak-e az optimálistól eltérő stimulusokat az agyra, amely ebben a gyorsan fejlődő állapotban van a korai életkorban.” – jegyezte meg a tanulmány vezetője, Dr. John Hutton.

Habár több szakember szerint is riasztó az eredmény, úgy gondolják, hogy nincs elegendő bizonyíték, amely alátámasztaná azon állítást, hogy a képernyő bámulásával töltött idővel arányosan lassulna a kisgyermekek szellemi fejlődése. Ez további kutatások folytatását teszi szükségessé a témával kapcsolatban.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés