Kezdőlap AKTUÁLIS Ráfázhatnak a háztulajdonosok – Ezt nem harangozta be senki az új otthonfelújítási...

Ráfázhatnak a háztulajdonosok – Ezt nem harangozta be senki az új otthonfelújítási támogatás kapcsán

Hirdetés

Az új otthonfelújítási támogatás bejelentése egy fontos lépés lehet az energiahatékonyság növelése és az épületek korszerűsítése terén Magyarországon.

 

Hirdetés

Azonban szakértők szerint ez a program még nem célozza meg hatékonyan az energiafogyasztás csökkentését, és felvet néhány problémát, amelyekre figyelemmel kellene lenni a jövőben.

Balogh József energetikai szakértő szerint az új támogatási program nem a legoptimálisabb irányba indult el. Szerinte a legnagyobb energiafelhasználók nem a gázzal fűtő lakosság, hanem inkább a panellakások, melyeknek energetikai korszerűsítése jelentős energiahatékonysági javulást eredményezhetne.

Az ő véleménye szerint mindaddig, amíg a Panelprogram nem fejeződik be, addig a lakosság lesz a legnagyobb energiafogyasztó.A pénzcentrum.hu által közölt információk szerint a támogatás összege nem feltétlenül elegendő az épületek teljes körű felújítására. A 6 millió forintos kedvezményes hitel és vissza nem térítendő támogatás sok esetben még a nyílászárók cseréjét sem fedezi, és a kormány által várt 20 ezer lakásfelújítás elindítása kérdésessé válik.

A program keretösszegét 108 milliárd forintban határozták meg, azonban a szakértők szerint ennél sokkal nagyobb beruházásokra lenne szükség az energiahatékonyság javítása érdekében.

A szakember rámutatott arra is, hogy a feltételként szabott 30 százalékos energiamegtakarítás elérése sem minden esetben megvalósítható a támogatás összegéből.

Az új otthonfelújítási program tehát néhány szempontból hiányosságokkal küzd. Balogh József szerint a program inkább a távfűtést használó lakók számára lenne kedvezőbb, hiszen a Rezsivédelmi Alapból a legtöbb pénz per fogyasztó éppen a távfűtésre megy el.Ezen kívül a szakértő úgy véli, hogy érdemes lenne a geotermikus energia kiaknázására koncentrálni az országban, ami hosszú távon fenntarthatóbb megoldást jelentene.

Az új otthonfelújítási támogatás bejelentése után tehát további tárgyalásokra és finomhangolásra lehet szükség annak érdekében, hogy hatékony eszköz legyen az energiahatékonyság növelésére és az épületek korszerűsítésére Magyarországon. – írja a Pénzcentrum.hu

Hirdetés