Kezdőlap AKTUÁLIS Pár perce kaptuk a hírt – Így változik a nyugdíj-szabály nők esetében

Pár perce kaptuk a hírt – Így változik a nyugdíj-szabály nők esetében

Hirdetés

Az év elejével érkezik a hír, hogy 2024-ben hatszázalékos nyugdíjemelés várható Magyarországon. Farkas András nyugdíjszakértő szerint ez a mérték valószínűleg meghaladja majd az idei infláció szintjét, melyet a kormány hat százalékra becsül.

 

Hirdetés

Az emelés az öregségi, özvegyi, és árvaellátásokra is vonatkozik, valamint számos egyéb ellátásra, beleértve a rokkantsági rehabilitációs ellátást is.

Az emelés fontos, mivel tavaly januárban 15 százalékos nyugdíjemelés történt, de az év során az infláció annyira emelkedett, hogy novemberben további 3,1 százalékos pótlólagos emelésre volt szükség. A pontos hatása a nyugdíjasok pénztárcájára csak később derül ki, és az ismételt inflációval szembeni ellenőrzések is érdemesek lehetnek a jövőben.A nyugdíjemelés 2024-ben január 12-én érkezik azokhoz, akik a számlájukra utalással kapják a nyugdíjukat, míg a postai kézbesítés szerint a hónap folyamán minden érintett megkapja a növelt összegű nyugdíját. A nyugdíjkorhatár nem változik idén, így azok, akik 1959. január 1. és december 31. között születtek, továbbra is 65 éves korukban jogosultak a nyugdíjra.

Farkas András figyelmeztetett arra, hogy a Nők 40 programban változások várhatók, mivel az 1959-ben bevezetett kedvezményeket esetlegesen az időközben emelkedett nyugdíjkorhatárhoz igazíthatják.Ezzel kapcsolatban ismertette, hogy jelenleg de facto kettős nyugdíjkorhatár van, mivel a férfiaknak egyértelműen csak 65 év a legkorábbi életkor a nyugdíjigényléshez, míg a nők jelentős része akár 3-4-5 évvel korábban is megkaphatja a nyugdíjat a 40 éves jogosító idő feltételének teljesítése esetén.

A nyugdíjszakértő szerint ez ellentétes lehet az eredeti szándékkal, és a közeljövőben várható egy nemzetközi tanulmány, amely a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát elemzi.

Hirdetés
loading...