Kezdőlap AKTUÁLIS PÁR PERCE JÖTT A HÍR – Új villanyszámla-rendszer jön Magyarországon

PÁR PERCE JÖTT A HÍR – Új villanyszámla-rendszer jön Magyarországon

Hirdetés

A napelemrendszerek szaldós elszámolásának rendszere változik. Itt van néhány fontos részlet az új szaldós elszámolási rendszerről:

 

Hirdetés

 

    1. Havi szaldó elszámolás: A jelenlegi éves szaldó elszámolás helyett a havi szaldó elszámolás kerül bevezetésre a napelemrendszerek esetében. Ez azt jelenti, hogy a megtermelt energia és a felhasznált energia közötti különbséget minden hónapban elszámolják. Ennek előnye, hogy azonnali visszajelzést kapnak a napelemrendszerek tulajdonosai az elért eredményekről.
    2. Havi elszámolás a következő év elejétől: Az új havi szaldó elszámolási rendszer várhatóan a következő év elejétől lép életbe. Ez azt jelenti, hogy a napelemrendszerek tulajdonosai már a 10 évet meghaladó időszakokban is havi szinten számolhatják el az energia felhasználást és termelést.
    3. Bruttó elszámolás újonnan csatlakozóknak: Az újonnan csatlakozók számára bruttó elszámolás lesz érvényben. Ez azt jelenti, hogy a termelt energia teljes bruttó összegét veszik alapul az elszámolás során. Az újonnan telepített napelemrendszerek esetében ez lehetőséget biztosít a tulajdonosok számára a megtérülés javítására.Az ilyen változások célja általában az, hogy jobban ösztönözze az alternatív energiaforrások használatát, mint például a napelemrendszereket. A havi szaldó elszámolás gyakorlatilag valós időben nyújt visszajelzést a termelés és felhasználás egyensúlyáról, ami segíthet a hatékony energiahasználat előmozdításában. Az újonnan csatlakozók számára pedig a bruttó elszámolás lehetősége vonzó lehetőséget teremt a beruházásra.


Az új rendszerben a napelemes háztartások havi szinten számolják majd el a rendszerükből vételezett és visszaadott energia mennyiségét. Ezután az elosztóhálózat üzemeltetőjével történik a nettószaldó elszámolás, ami alapján meghatározható, hogy az adott hónapban a háztartás mennyi energiát adott vissza a hálózatba vagy vett le róla.

Az új szaldó elszámolási rendszernek számos előnye lehet a háztartások és az energiafelhasználók számára. Az állandó, havonta történő visszajelzés lehetővé teszi az energiatudatosság és hatékonyság növelését. Ezenkívül az újonnan csatlakozók számára elérhető bruttó elszámolás további ösztönzést jelenthet a napelemrendszerek telepítésére.A hír szerint szeptemberben a minisztérium tervezi azt is, hogy hol lehet majd újra Magyarországon napelemrendszert csatlakoztatni a hálózatra. Ez azt sugallja, hogy az új rendszerrel párhuzamosan újabb lehetőségek nyílnak meg a háztartások számára napelemek telepítésére, ami hosszú távon elősegítheti a zöldenergia felhasználásának növekedését.

 

Hirdetés