Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Pár perce jött a hír – Kiderült mi okozza a rengeteg földrengést,...

Pár perce jött a hír – Kiderült mi okozza a rengeteg földrengést, ez van a föld alatt

Az elmúlt években Új-Zélandot sújtó, lassú mozgású földrengések okainak kutatása során tudósok egy érdekes felfedezést tettek: egy titkos óceán, amely mintegy 3 kilométerrel a tengerfenék alatt található, hozzájárulhat ezeknek az eseményeknek a kialakulásához.

 

Az Indy100 által közölt információk szerint a víz az óceán mélyén húzódó hatalmas vulkanikus terület részeként került felszínre, amely mintegy 125 millió évvel ezelőtt alakult ki, egy hatalmas lávatermelés során.

A kutatók a rejtett óceán nyomába eredtek, azon belül is az ősi vulkanikus területekre koncentrálva. Ehhez 3D-s szeizmikus érzékelőket helyeztek el egy hajó mögött, hogy mélyebb képet kapjanak erről az ősi vulkáni területről. A vizsgálat során körülbelül három kilométer vastag, réteges üledékeket találtak a régóta eltemetett vulkánok körül. Az érdekes rész, hogy ezek az üledékek sokkal több vizet tartalmaztak, mint amit a tudósok vártak.Andrew Gase, a Texasi Egyetem Geofizikai Intézetének munkatársa, kifejtette, hogy a normál óceáni kéregnek, miután eléri a 7-10 millió éves kort, jóval kevesebb vizet kellene tartalmaznia. A kutatók által vizsgált óceánkéreg tízszer olyan idős volt, mint a fenti időszak, de a víz térfogatának közel felét tette ki.

Az Új-Zélandon található tektonikus törésvonal ismert arról, hogy lassú mozgású földrengéseket vagy lassú csúszási eseményeket produkál. Ezek során a földrengés energiája napok vagy hónapok alatt szabadul fel, és gyakran nem vagy csak minimális kárt okoz. A tudósok azonban még nem teljesen értik, miért fordulnak elő ezek a törések bizonyos helyeken gyakrabban, mint másokon, de úgy vélik, hogy az eltemetett víz egy kulcsszerepet játszhat ebben.Az új vízterület felfedezése a törésvonalon lehetőséget nyújt a kutatóknak, hogy jobban megértsék a víztartalékok és a földrengések közötti kapcsolatot. Ebben a vonatkozásban a földalatti víznyomásnak is fontos szerepe lehet a lassú csúszási események során.

A további kutatások során az óceán mélyének további feltárása segíthet megérteni, hogyan hat a víz a földrengések kialakulására és hogyan oldja fel a tektonikus feszültségeket. Az eredmények hozzájárulhatnak a földrengések előrejelzéséhez és megelőzéséhez, valamint a tudásunk bővítéséhez a Föld belsejének működéséről.

loading...