Kezdőlap EGÉSZSÉG Pajzsmirigybetegség 12 tünete, amit a legtöbben figyelmen kívül hagynak

Pajzsmirigybetegség 12 tünete, amit a legtöbben figyelmen kívül hagynak

Hirdetés

Habár egy kicsi, a nyakunkon elhelyezkedő mirigyről van szó, a pajzsmirigyünk több élettani folyamatot is befolyásol a szervezetünkben az általa termelt hormonok révén. 

 

Hirdetés

Ha a pajzsmirigy működésében hiba lép fel – több vagy kevesebb hormont termel a normális mennyiségnél, azt a testünk is azonnal jelezni fogja felénk. A következő tüneteket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

1 – Hangulatváltozás – depresszió, szorongás

A pajzsmirigy hormonok befolyásolják a “boldogság hormon”, azaz a szerotonin szintjét. Ha túl kevés termelődik, akkor depresszívebb, ha túl sok, szorongóbb, idegesebb állapotba kerülhetünk tőle.

2 – Székelés megváltozása

A székrekedés és a hasmenés is kialakulhat pajzsmirigyproblémák talaján. A pajzsmirigy alulműködés egyik leggyakoribb tünete a székrekedés.

3 – Túl sok alvás

Mind tapasztaljuk néha, hogy milyen nehéz reggel kikelni az ágyból, ám ha szinte lehetetlen küldetésnek tűnik, akkor ott valami gond van. Nem kizárt, hogy ilyenkor lelassulunk, és folyton álmosságot érzünk komolyabb fizikai megterhelés nélkül is.

4 – Hajhullás, száraz bőr

A pajzsmirigy alulműködés miatt az anyacsere is lelassul, aminek következtében a hajnövekedés ciklusa zavart szenved, a bőr is kiszáradhat és a körmök is töredezetté válnak.

5 – Hirtelen hízás vagy fogyás

Persze sok egyéb tényező is okozhat testsúly növekedést, de ha a fizikai aktivitásban és az étkezési szokásokban sem következett be jelentős változás, a hirtelen hízás jellemzően pajzsmirigy alulműködés jele. Ugyanakkor a pajzsmirigy túlműködés éppen ellenkezőleg, hirtelen fogyást eredményez.

6 – Libidó csökkenés

Az alacsony pajzsmirigy hormon szint párhuzamba vonható az alacsony libidóval. Ha a fent említett tünetek is társulnak hozzá, akkor még egyértelműbb az ok.

7 – Izomfájdalom

Ha beütjük a lábunkat vagy hosszú edzés után izomlázat érzünk, az teljesen természetes. Ha azt érezzük, hogy az izmaink megkeményednek, bizsergést és zsibbadást tapasztalunk, akkor a pajzsmirigy is ludas lehet a dologban.


8 – Szapora szívverés

Az idegesség is okozhat erős szívdobogást és szapora szívverést, de a pajzsmirigy túlműködésre is jellemző, hogy környezeti impulzusoktól függetlenül tapasztalja a beteg ezt a tünetet. Ilyenkor az ember a nyakában, de még a csuklójában is érezheti lüktetni a vért.

9 – Ködös elme

Az életkorral együtt jár, hogy az ember feledékenyebb és zavarodottabb, ám ha ez hirtelen lép fel, ráadásul fiatalabb korban, akkor pajzsmirigy probléma állhat a háttérben. A túl sok hormon nehezíti a koncentrálást, míg a túl kevés rontja a memóriát.

10 – Magas vérnyomás

Ha úgy tűnik, hogy a magas vérnyomásodat sem az egészséges táplálkozás, sem a rendszeres testmozgás nem tudja rendezni, akkor nem árt megnézetni a pajzsmirigyedet. Az alulműködő pajzsmirigy magas koleszterin szintet eredményezhet, ami szív-érrendszeri problémákhoz vezethet.

11 – Növekedett étvágy, változás az ízérzékelésben

A pajzsmirigy alulműködés befolyásolhatja a szag- és ízérzékelést. Ugyanakkor, ha sokkal többet eszel, mint szoktál, ráadásul egy deka felesleg sem rakódik le rajtad, akkor mindenképpen menj el orvoshoz, mert pajzsmirigy túlműködésről lehet szó.

12 – Nyaki diszkomfort érzés

A pajzsmirigy a nyaki régióban helyezkedik el, így a nyakban tapasztalható fájdalomnak is oka lehet a pajzsmirigy betegség. Akár a hangot is torzíthatja.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel!

tudasfaja.com

Hirdetés