Kezdőlap EGÉSZSÉG Ősz hajszálak, repedezett sarkak, pattanások, mind egy fontos betegség figyelmeztető jelei!

Ősz hajszálak, repedezett sarkak, pattanások, mind egy fontos betegség figyelmeztető jelei!

Ha korai őszülést, repedezett sarkakat, pattanásokat és látási zavarokat is tapasztalsz, az mind-mind egy bizonyos hiányra hívják fel a figyelmet. Ezeknek a tüneteknek az okáról érdemes tudnod, hogy megelőzhesd a betegség kialakulását!

Ez a fontos vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik a látás egészségének megőrzésében, bizonyos agyterületek működésében elengedhetetlen, de hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez, a magzatfejlődéshez és az anyatej termelésére is pozitív hatással van.

1. Korai őszülés

Ha még nem töltöttük be a 45. életévünket, és a családban sem jellemező a korai őszülés, akkor feltételezhető, hogy A-vitamin hiányban szenvedünk, hiszen ezen vitaminnak nagy szerepe van, hogy a sejtek öregedése később következzen be, és ez alól a hajat alkotó sejtek sem kivételek.

2. Repedezett sarkak

Ez is az A-vitamin számlájára írható, pontosabban annak hiányára, főként ha már több puhító krémet kipróbáltunk, de nem vált be egyik sem. A megoldás az, ha olyan étrendet alakítunk ki magunknak, amely sok A-vitamint tartalmaz. A gyógyszertárakban is beszerezhetők különböző A-vitamin tartalmú étrendkiegészítők, olajok. Ezeket használva megszabadulhatunk a kicserepesedett sarkaktól.

3. Látási zavarok

Ha évről évre romlik a szemünk, egyre erősebb szemüveget kell használnunk, akkor a lehetséges okok között találhatjuk az A-vitamin hiányt. Gyakorlatilag ezen vitamin nélkül nem valósulhatna meg a látás sem, hiszen a retina működésében elengedhetetlen szerepe van.

4. Pattanások megjelenése

Az arcon hirtelen megjelenő és éktelenkedő pattanások, 20 évnél idősebb fiatalok esetében merülhet fel az A-vitamin hiánya. Érdemes több zöldséget, gyümölcsöt, narancsot fogyasztani, a legjobb, ha nyersen esszük mindezt.

Az A-vitamin hiány esetleges komplikációi

Hosszú ideig fennálló A-vitamin-hiányos állapot teljes vaksághoz vezethet.

Az A-vitamin hiány kiváltó okai

Az A-vitamin-hiányt általában étrendi elégtelenség és/vagy hasznosulásának zavara okozza; hiányának súlyossága az életkorral fordítottan arányos. A retinol speciális fehérjéhez kötődve (retinolkötő fehérje=RBP) kerül a májból a keringésbe, így fehérjehiányos állapotban a szállítása válhat elégtelenné.

loading...