Kezdőlap EGÉSZSÉG DIÉTA ÉS FOGYÁS Orvosi figyelmeztetés: A drasztikus diéta tönkreteszi ezt a szervet!

Orvosi figyelmeztetés: A drasztikus diéta tönkreteszi ezt a szervet!

A máj az egyik legnagyobb teherbírású szervünk, amely szinte észrevétlenül teszi a dolgát, és tisztítja meg a vért, és az egész szervezetet a méreganyagoktól, de emellett még számos fontos élettani funkciót is ellát, éppen emiatt kell mindent megtenni a védelméért.

Hogy konkrétan mit, azt elárulja prof. dr. Alexandru Oproiu, gasztroenterológus főorvos, a Román Gasztroenterológia és Hepatológia Társaság tiszteletbeli elnöke.

A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigyes szerve, a súlya 1400-1600 gramm lehet. Jelentős szerepet játszik a szénhidrátok, a fehérjék és zsírok lebontásában, átalakításában. Sajnos a májbetegségek terén Magyarország előkelő helyen áll, amit a rendszeres szűrővizsgálatokkal lehetne visszaszorítani.

Ha megbetegszik a máj, azzal az is a probléma, hogy a szervben kevés a fájdalomérző idegsejt, ezért a károsodás szinte észrevétlenül, tünetmentesen zajlik. Még a nagyobb májkárosodásnál is csak általános tüneteket észlelünk, amilyen a fáradtság, gyengeség érzése, a legszembetűnőbb jel a sárgaság, ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

A legtöbb májproblémát a túlzott alkoholfogyasztás eredményezi, ilyenkor beindul a máj zsíros elfajulása, de a máj elzsírosodása akkor is kialakulhat, ha az illető nem fogyaszt sok alkoholt, ennek oka az életmódban, az egészségtelen ételek túlzott fogyasztásában keresendő.

Ha valakinek a mája nem az alkoholtól zsírosodik el, akkor ebben az esetben megnő a cukorbetegség, valamint az elhízás esélye.

A máj koleszterinné alakítja azokat a zsírokat, amelyeket a fogyókúra folyamán a szervezet lebont. Az ezúton létrejött koleszterin gátolja a májban azt az enzimet, amely a koleszterin termelésért felelős. Amikor ennek az enzimnek a gátlása nem történik meg, a májsejt egyre több koleszterint fog termelni, ami végül az epével kiürül.

A máj védelmének érdekében fontos, hogy a fogyókúra ideje alatt egy hét alatt 2 kg-nál többet ne veszítsen a testsúlyából az illető, mert ha ez bekövetkezik, akkor az káros hatással lehet a májra.

Azok a páciensek, akik fogyás érdekében műtéti beavatkozáson esnek át, epekövekkel, azok pedig, akik a műtéti beavatkozás mellett drasztikus diétákat is tartanak, a máj elzsírosodásával kell később számoljanak.

Forrás

loading...