Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK ELKÉPESZTŐ “Orvos vagyok és megfertőződtem a koronavírussal. Elmondom az igazat, amit mindenkinek jogában...

“Orvos vagyok és megfertőződtem a koronavírussal. Elmondom az igazat, amit mindenkinek jogában áll most már tudni!”

A koronavírus 2019 december végén jelent meg először és lassan közel egy éve tombol szerte a világban, rengeteg emberi áldozatot követelve maga után.

 

 

Jehanne Julien-Banica, egy  New York-i sürgősségi orvos is megfertőződött a koronavírussal és elmondta a fertőzés tüneteit, amiken nap mint nap keresztül ment – írja a Prevention.

Amikor a vírus megjelent New York államban, Jehanne keményen dolgozott a többi orvossal a betegek ellátásában és kezelésében. Maszkot, arcvédőt, ruhát és kesztyűt is viselt, mindent a Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) által javasolt óvintézkedéseket betartva igyekezett tenni. 

De mindennek ellenére mégis elkapta a vírust és két hétig küzdött is vele.

Április 4-6: Fáradtság, éjszakai izzadás és fejfájás

Jehanne egész hétvégén gyengének érezte magát. Éjszaka izzadt és nagyon kimerült volt, de mindezt a túl sok munkának tudta be. Egyik nap reggel dolgozni indult, de nagyon gyengének érezte magát. Miután megvizsgálta a legelső beteget szörnyen elkezdett fájni a feje és szédült. A kollégák leültették egy székre és azonnal tesztet csináltak rajta, majd hazaküldték karanténba.



Április 7–9 .: A leggyakoribb tünetek jelentkeztek

Jehanne nagyon fáradt volt és szörnyen fájt a feje. A férje otthon maradt vele, hogy gondját viselje. Másnap Jehanne már nem bírt felkelni az ágyból, köhögni kezdett és légzési nehézségei voltak. Égő érzést tapasztalt a torkában és a mellkasában. Emellett pedig elvesztette az étvágyát is, próbált leveseket enni és teákat inni.

Április 10–13: Nehéz időket élt át

Április 10-én jött a hívás, hogy pozitív a tesztje neki is és a férjének is, de neki csak enyhe tünetei voltak. Jehanne köhögése egyre rosszabb lett, sokszor álmából is felébredt azért, mert majd megfulladt.

Április 14-18: Egészségi állapota javul

10 nappal a betegség után egy orvos megvizsgálta és azt tapasztalta, hogy javul az egészségi állapota. Tisztább volt a légzése, a mellkasi fájdalma fokozatosan csillapodott. Visszanyerte a betegség során elvesztett szaglását és ízlelését.

Megelőzés

A koronavírus ugyanúgy terjed, mint az influenza, cseppfertőzéssel, vagyis az orrból vagy szájból származó apró cseppeken keresztül terjed emberről emberre. A vírus tehát köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe.

Ezért is fontos a maszk viselése, a több mint 1,5 méteres védőtávolság és az alapvető higiéniai szabályok betartása, mert azzal megfertőződhet valaki, hogy a cseppekkel szennyezett tárgyakhoz vagy felületekhez ér, majd a szeméhez, orrához vagy szájához nyúl.

A megelőzéshez a legfontosabb óvintézkedések


Néhány egyszerű szabály betartásával jelentősen csökkentheti az esélyét annak, hogy elkapja a fertőzést. Vigyázzunk egymásra! Együtt újra sikerülni fog!

  •  Alaposan és gyakran mosson kezet!  Lehetőleg szappanos vízzel vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel tisztítsa meg a kezét! Ügyeljen a körmei alatti, és az ujjai közötti területekre is!
  • Továbbra is tartsuk a 1,5 méteres védőtávolságot!
  • Viseljen maszkot ott ahol kötelező, így az üzletekben és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is, de mindenhol javasolt, ahol nem tartható a másfél méteres távolság. Fontos az is, hogy ténylegesen maszkot használjunk és figyeljünk a helyes felhelyezésre. A maszk az orrot és a szájat is teljesen fedje, az archoz, illetve orrhoz a lehető legjobban illeszkedjen. Felhelyezés után ne piszkáljuk a maszkot vagy az arcunkat.

tudasfaja.com

loading...