Kezdőlap AKTUÁLIS Orbán Viktor péntek reggeli nagy bejelentése – Fontos változások jönnek!

Orbán Viktor péntek reggeli nagy bejelentése – Fontos változások jönnek!

Van baj az országban elég: a szomszédban háború, az infláció az egekben, a forint sehol, energiaválság van és egyre többször vonulnak utcára az elégedetlen pedagógusok is.

Közben az ország igyekszik megfelelni az uniós elvárásoknak, hogy megkapjuk a pénzt, amire talán még sosem volt ennyire szükség. Orbán Viktor a Kossuth rádióban péntek reggel interjút adott és beszámolt az aktuális helyzetről. Orbán Viktor részleteket ugyan nem említett, de azt mondta, a kormány úgy döntött, újabb termékekre vezetnek be ársapkát.
Orbán Viktor azzal kezdte, hogy az állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozóján mindenki idegesebb volt a szoksásonál, minden országban odahaza nő a feszültség. A józan ész előbb-utóbb teret nyer.

Ha van egy háború, amit el sem szabadott volna kezdeni, ami rengeteg embert áldoz fel, és a mi áletünket is megnehezíti, az jobb lenne, ha nem lenne. Az az álláspont, hogy a háborút végig kell vinni és valamelyik félnek győznie kell, az azt jelenti, hogy hosszú évekig lesz háború a szomszédban.

Ezért arra számítok, hogy a közvéleményben mindenhol erősödni fognak a békét kívánó hangok.A háborúnak költségei vannak, amit a Nyugatnak fianszíroznia kell. Az első nagy tétel a közvetlen háborús költségek, erre egy hatalmas uniós keret van. A másik tétel az újjáépítés, amelyben, ha Európa részt akar venni, az beláthatatlan összeg. A harmadik tétel az a pénz, amiből Ukrajna működni tud.

Mert Ukrajna működésképtelen állam, nem tud annyi pénzt előállítani, amennyire az ország működéséhez szükség van. Ha ebben valaki részt akar venni, annak rengeteg kérdést kell tisztáznia. Például Magyarországnak is: részt akarunk-e venni benne, adunk-e pénzt, milyen formában – mondta Orbán Viktor.

Energiabiztonság

Az energiaellátás kérdése úgy fest, hogy ma kevesebb gáz érkezik az EU területére, mint amennyit egy évben el szoktunk fogyasztani. A pótlásra egyik módszer, hogy fogyasszunk kevesebbet, a másik, hogy hozzunk máshonnan gázt. Például Amerikából. Csak azt cseppfolyósítani kell, hajóra tenni, idehozni, visszaalakítani légneművé. Macron elnök szerint például az nem barátság, hogy Amerika négyszer annyiért adja a gázt, mint otthon.Magyarország ellátása az orosz szerződések miatt biztonságban van. Az Északi Áramlat vezetékeit terrortámadásokkal tönkretették, már csak egy vezeték van, Magyarország pedig meg fogja védeni az ahhoz fűződő érdekeit, erről megállapodtunk a szerbekkel. Tehát itthon lesz gáz, az ára más kérdés, mivel az orosz gázár is az aurópai árhoz van kötve – mondta Orbán Viktor.

Közös uniós gázbeszerzés

Magyarország úgy gondolja, hogy ügyesebbek vagyunk a gázbeszerzésben, mintha másokra várnánk, miért kéne összeéállni a nyugatiakkal, azzal csak rosszabbul járnánk – mondta orbán a kötelező európai közös gázbeszerzés kapcsán. Hozzátette: Magyarország nem akar ebben részt venni, de nem akadályozza meg, hogy mások ezt tegyék. Így a határozati javaslatot átalakították kötelezőről önkéntesre – mondta.A szankciók kapcsán azt mondta, beleestünk a saját magunk által ásott gödörbe, mi ki akarunk mászni, Brüsszelben azt mondják, ássunk inkább tovább – példálózott Orbán.

Szolidaritási mechanizmus

Minden alkalommal felmerül, hogy egyik uniós tagállam segítse ki gázzal a másikat. Ez rendben is van, de ne legyen kötelező. Közös lónak túros a háta – mondta orbán. Szerinte a szolidaritási mechanizmus arról szól, hogy mondjuk Magyarország megtöltötte a gáztározóit, megoldotta a gázellátását, egy másik meg nem, mert mondjuk támogatta a szankciókat. És akkor elveszik a magyarok gázának x százalékát. Ezért ez csak önkéntes lehet.

Orbán szerint minél bonyolultabb egy uniós javaslat, annál gyanúsabb. Áltlában valamelyik nagy tagállam pénzügyi érdeke áll mögötte.

Infláció
Az élelmiszerinfláció mögött is energiaár van, a műtrágya esetében is, ez szintén megjelenik az élelmiszreárakban. Ha egy jótündér egycsapásra eltüntetné a háborút, az árak – illetve az infláció neövekedésének mértéke – azonnal csökkenne, a felére – mondta Orbán, ami érdekes kijelentés, mert ezzel nem azt mondta, amit mindenki hallani szeretne, hogy az árak csökkennek majd a háború után, csak az infláció növekedésének nagysága fog csökkenni!

Újabb árstopos termékek?

A családok és a cégek is veszélyben vannak. Orbán szerint ezért el kell érni, hogy 2023 végére egyszámjegyű legyen az infláció. A cégeket ehhez meg kell védeni, mert, ha a cégek versenyképessége romlik, – a magas energiaárak miatt – akkor embereket kell elbocsátaniuk és munkanélküliség lesz, ezért vannak az árstopok és ezért döntött a kormány úgy, hogy az ársapkás termékek listáját bővítik. Erről a következő hetekben döntenek, folyamatosan egy-egy termékről. Lesznek újabb termékek, melyek árának maximumát központilag meg fogják szabni – mondta Orbán Viktor Részleteket viszont nem említett a miniszterelnök, hogy mely termékek lesznek ezek.

Kamatstop
A vállalkozások hitelből élnek, az elszálló kamatok ellen meg kell őket védeni. Nehéz döntést hoztak a kormányülésen, a kis- és középvállalkozókat védik a magas hitelkamatokkal szemben: a kamatokat 7,7-7,8 százalék közötti szinten megállítják. Ezt a bankoknak kell kifizetniük. Júniusi kamatszintig visszamenőleg meghúzták a kamatplafont, ez november közepétől fog működni és legalább fél évig hatályban marad – mondta Orbán Viktor, aki szerint a munkahelyek védelme miatt van szükség, különben az elszálló kamatok földhözvágnák a kisvállalkozásokat.

loading...