Kezdőlap EGÉSZSÉG DIÉTA ÉS FOGYÁS Nem mindegy, hogy barna, sárga vagy zöld! Ilyen banánt egyél, ha fogyózol!

Nem mindegy, hogy barna, sárga vagy zöld! Ilyen banánt egyél, ha fogyózol!

Hirdetés

Ha hiszed, ha nem, nyugodtan fogyaszthatsz akkor is banánt, ha fogyókúrázol. A lényeg az, hogy mindig a legjobbat válaszd, jól kombináld más élelmiszerekkel és soha ne ess túlzásba vele.

Biztosan te is láttad már a boltok polcain, hogy a banánok nem mind egyformák és van közöttük szép sárga, éretlennek tetsző zöld és foltos barna is. Elmondjuk, hogy melyik milyen belül és melyiket érdemes választani.

Hirdetés

A sárga

Mindenki számára ez a legvonzóbb. A banán fogalma mellett is biztosan ilyen színű gyümölcs lenne illusztrációként. Ez az elvileg tökéletesen érett banán, ami még nem esett át a ló túloldalára. Azonban, ha éppen fogyásra adtad a fejed és a tested, akkor kétszer is gondold meg, mielőtt a kosaradba dobod.

Ebben az állapotban már magasabb mennyiségű természetes cukor található a termésben, ami extra szénhidrátot, magasabb vércukrot és következményesen raktározó üzemmódot jelent. Magában nem érdemes fogyasztani, de egy banán muffin vagy banánpalacsinta jó alapja lehet, így a keverékben lévő tojás legalább elnyújtja a szénhidrát felszívódást.

A barna

Az a banán, amelyik ilyen állapotban van, már valószínűleg túl sok időt töltött jobbról balra pakolászva és a lehető legkevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Ami viszont igen magas koncentrációban előfordul benne, az nem más, mint a fruktóz vagy más néven gyümölcscukor, ami a zsírraktárak kialakulásáért felelős, ha túl sokat fogyasztunk belőle, márpedig a kész élelmiszerek nagy részében megtalálható. Ne tetézd a bajt egy barna banánnal is. Lehetőleg ne válaszd ezt vásárláskor.

A zöld

A tuti befutó. Ezt a banánt szoktunk éretlennek titulálni. Valóban nem érte még el azt az állapotot, hogy jó édes legyen, de ez nem is baj. Ilyen állapotban a gyümölcs magasabb százalékban tartalmaz keményítőt (ez alakul át cukorrá érés során), mint cukrot.

Ennek a keményítőnek a nagy része rezisztens, ami azért jó, mert olyan rostforrás, ami nem emésztődik meg, hanem áthalad a tápcsatornán és a bélbaktériumoknak szolgál táplálékként. A zöld banán nem emeli úgy a vércukrot és inzulinkiugrást sem okoz. A legjobb választás fogyókúrában, ha banánról van szó.

tudasfaja.com

Hirdetés